NRK Meny
Normal

Vikinger skal trekke turister

Vestfold kopierer suksessprosjekt fra Island.

Vikingveien i Vestfold

Foto: Philip Hofgaard/NRK

Prosjektet «Vikingveien i Vestfold» ble i dag presentert. Målet er enkelt: Å samle Vestfold til et viking-fylke.

Og mens rivalisering, proteksjonisme og knuffing har preget reiselivssamarbeidet og vikingturismen i «vikingenes hjemland» Vestfold, skal det nå være fokus på samarbeid.

– Nettsiden vil være dreiepunktet rundt dette. Foreningen og de engasjerte vil jobbe sammen for å bidra til at attraksjonene blir bedre. Dermed vil kanskje publikum etter hvert oppleve at det kan være mer spennende å reise til Kaupang eller Borrehaugene, sier Per Klevstrand fra Rezultat Consulting.

Finland tok julenissen fra oss, Danmark og Sverige tok vikingene. Men nå vil vestfoldingene ha vikingene tilbake.

– Vi har tenkt å få de som driver med formidling, og kan levere mat, kunsthåndverk og andre type opplevelser, til å samle seg og løfte opp produktene sine. De kan få møte reiselivet i en felles portal som vi har stiftet i dag, forklarer Klevstrand.

Når prosjektet "Vikingveien" skal opp og stå, er det godt å få med gode råd fra dem som har gått den samme veien tidligere. Den islandske "Saga trail" er et forbilde.

– Utfordringene er at attraksjonene i dag ikke er gode nok isolert sett. Så det vi må gjøre, og det de har gjort på Island i 10–12 år, er å bidra til at opplevelsesnivået øker, avslutter Klevstrand.