NRK Meny
Normal

Vidundermiddel fra kjøkkenskapet

Blant mel og sukker i kjøkkenskapet finner vi noe som har rykte som et universalmiddel til båtpuss: Sitronsyre. Men kan vi stole på alle påstandene om det såkalte vidundermiddelet?

Bruker du påsken til båtpuss? Vi tester ut "kjerringråd" her.

Tips til en blank propell

Påstand 1: Gir blank propell

Vi skrur løs den gamle foldepropellen i messing, og tar den med på kjøkkenet. Båten ble trykkspylt da den ble heist på land sist høst, og propellen er ikke så aller verst. Men den har fortsatt spor av skjell og ruer, og den er matt og langt fra glatt. Glatt propell er nødvendig for å begrense groe når båten ligger i vannet.

Blandes med vann

Tre små pakker sitronsyre innkjøpt i matbutikken blandes med en halv bøtte vann. Så legger vi propellen oppi bøtta, og venter i minst et døgn – gjerne to. Nå har vi lagt propellen i omtrent den samme oppløsningen vi bruker til sursild (!). Kan dette gå bra??

Påstand 2: Fjerner gulnet gelcoat

Mens vi venter på at det skal skje et mirakel med propellen, tester vi ut en påstand vi fant på internett. Der hevdes det at sitronsyre også fjerner den gule stripa du ofte får på båten nederst mot vannlinja.

Det stemmer IKKE. I alle fall fikk ikke vi det til, til tross for at sitronsyra fikk god tid til å virke. Oksalsyre virker derimot bra, men det er en mye sterkere syre.

Vi avlivet cola-myten i samme slengen. For, ifølge et kjerringråd på internett, er også cola/pepsi effektivt for å friske opp gulnet gelcoat. Men heller ikke her fikk vi gode resultater.

Vi tester ut "kjerringrådene" innen båtpuss.

Se hvordan brusen klarte seg mot den gule stripa

Påstand 3: Fjerner oljeflekker fra treverk

Da jeg byttet oljefilter på motoren i november sølte jeg svart spillolje på treverket i sittebrønnen ute. Siden har jeg forsøkt alt fra gamle kjerringråd til det dyreste «lurium» på tube, men flekkene er der fortsatt. Sitronsyre blir siste mulighet.

Etter å ha smurt på en sterk blanding sitronsyre/vann og ventet i 15 minutter er konklusjonen et «tja». Noen av oljeflekkene ser merkbart lysere ut, mens andre er like mørke som før.

Propellmirakelet

Du trodde kanskje vi hadde glemt propellen? Det har vi ikke, og det er tid for å fiske den opp av bøtta. Litt «juksing» med en gryteskrubb gir ønsket resultat, og propellen glitrer som om den skulle vært laget av gull! HER viser vidundermiddelet fra kjøkkenskapet omsider at det har en fortjent plass blant båtpussremediene.