NRK Meny
Normal

Vi blir fattigere og mer ensomme

Nærmere seks tusen mennesker i Vestfold lever under fattigdomsgrensen fastsatt av EU. Samtidig blir det stadig flere ensomme vestfoldinger. Snart kommer en ny Røde Kors-rapport som avdekker at ikke alt er bra på "gullkysten" Vestfold.

Tigging

En ny fattigdomsundersøkelse er på vei, men alt tyder på at folk i Vestfold er blitt fattigere og mer ensomme.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

For syv år siden laget Høgskolen i Vestfold, på oppdrag fra Røde Kors, en rapport om fattigdom i fylket. I april kommer det en ny rapport, som viser at det ikke står bedre til i dag. Tvert imot.

To typer fattigdom

– Fattigdommen i Vestfold er økende og treffer på to måter, sier Bjørn Hjalmar Andersen. Han er daglig leder i Røde Kors i Vestfold. – Fattigdommen fra Europa har nådd Norge og Vestfold, med arbeidssøkende fra Øst-Europa og tiggere i gatene.

Bjørn Hjalmar Andersen

Hvem som havner i fattigdom kan være tilfeldig, mener daglig leder i Røde Kors Vestfold, Bjørn Hjalmar Andersen.

Foto: Røde Kors

Samtidig øker fattigdommen blant vestfoldinger som, for eksempel, mister jobben. – Hvem som havner i fattigdom kan skyldes tilfeldigheter. – Det kan skje deg og meg, sier Andersen.

Vil avdekke behovene

Rapporten som kommer i april baserer seg på statistikk fra Statistisk sentralbyrå, men også på tilbakemeldinger fra folk som er nærmere problemene, og som ser hva som skjer. Hensikten er å avdekke behovene, og å peke på hvem som kan være med å bidra til å løse problemene, sier Røde Kors-lederen.