Veterinær: – Fornuftig om hunden venter i bilen

TØNSBERG (NRK): Flere hundeeiere er bekymret for at den firbente vennen kan bli smittet av den ukjente hundesykdommen mens de er hos dyrlegen.

Ingvild Johannessen vasker gulvet på klinikkens venterom.

RENHOLD: På Tønsberg dyreklinikk desinfiserer de lokalene hver dag til vanlig. Nå gjør de det oftere. Veterinær Ingvild Johannessen stiller seg bak Mattilsynets råd til forholdsregler. – All den tid vi ikke vet hva som forårsaker sykdommen, kan man ikke være sikker på at det er smittsomt eller ikke smittsomt, sier hun.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Veterinærer over hele landet har de siste ukene fått inn hunder med alvorlig diaré.

Eva Snefrid Kihle tok forholdsregler og lot sin friske chihuahua bli i bilen da hun oppsøkte Tønsberg Dyreklinikk for å gi hunden en markpille.

– Jeg er veldig bekymret, sier hun.

Hun lot hunden sitte i bilen og håpet dyrlegen kunne gi pillen der.

Eva Snefrid Kihle inne på dyreklinikken.

BEKYMRET: Eva Snefrid Kihle var blant dem som lot hunden bli igjen i bilen da de var innom Tønsberg dyreklinikk tirsdag.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Hun er ikke alene. Mens NRK oppholder seg på venterommet hos Tønsberg Dyreklinikk kommer det inn flere hundeeiere uten hund. Den sitter igjen i bilen.

Utsetter timer

På klinikken utenfor Tønsberg opplever de daglig at bekymrede hundeeiere venter med å komme inn for ting som klipping av klør og vaksiner det ikke haster med.

De merker også at flere enn vanlig på eget initiativ lar hunden vente i bilen når de oppsøker klinikken.

– Vi kan ikke utelukke at dette er noe som smitter fra hund til hund, og da vil det per definisjon være noe større smittefare her.

– Samtidig er dette et sted hvor vi er veldig klar over det og tar gode forholdsregler. Så jeg synes ikke det er grunnlag for å advare folk mot å dra til dyrlegen selv om det bare skulle gjelde en helt enkel sak, men vi har full forståelse og respekt for dem som ønsker å vente, fortsetter Johannessen.

Veterinæren setter imidlertid pris på om hundeeiere lar hunden bli i bilen mens de selv kommer inn og melder seg i luken.

– Vi synes det er fornuftig at alle hunder venter ute. Det handler om å ta forholdsregler. Det er greit å ha hunden sin ute til den skal komme inn til dyrlegen.

Undersøkes i bilen

Hunder med oppkast og diaré er vanlig for dem, heller ikke hunder med blodig oppkast og diaré er noe nytt.

Nylig har de hatt to hunder innom hvor de har mistenkt sykdommen uten at dette er blitt bekreftet.

Hundene har imidlertid ikke blitt så syke at de har måttet bli henvist til innleggelse på dyresykehus.

– De som har symptomer, ber vi helt klart vente i bilen. De undersøker vi gjerne i bilen først sånn at vi kan gjøre oss opp en mening før vi tar de inn. De som åpenbart er friske uten nedsatt allmenntilstand og ikke trenger mer tilsyn, trenger ikke komme inn i det hele tatt.

Eget rom

Totalt har Mattilsynet mottatt informasjon om sykdomstilfeller med lignende symptomer fra Oslo, Akershus, Nordland, Vestfold, Aust-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Østfold, Sogn og Fjordane og Telemark.

De understreker at så vidt de har oversikt over, er det ikke noen unormal forekomst av disse symptomene andre steder enn i Oslo-området.

Klinikken i Tønsberg har et eget rom dedikert til hundene de mistenker kan ha sykdommen. Inntil det rommet er ledig, må hunden vente i bilen.

En dyrlege håndterer hunden med eget utstyr. Både dette og rommet desinfiseres etter at hunden har dratt igjen.