NRK Meny
Normal

Vet ikke om dette er vellykket

Noen meter utenfor en av de mange kystperlene i Vestfold brukes en gravemaskin til å fjerne is tilsølt med olje fra havaristen Godafoss. Det er første gang dette gjøres her i landet.

Graver is og olje

Is og olje graves opp rett utenfor kystperlen Sandø.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK


– Ingen vet hvor vellykket opprenskningen er, sier Per Olav Pettersen, leder av interkommunale utvalg mot akutt forurensning i Vestfold(IUA) til nrk.no

Alt om oljeutslippet

Tekst fortsetter under bildet

Oljegraving ved Sandø

Det er ingen som kan si om dette har noe for seg, men det kommer opp en del olje.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Er i en prøvefase

Vi er inne i en prøvefase for å se om dette virker, forklarer Pettersen. Oljen har klumpet seg og er kapslet seg inn i is. Oljen er svært tung bunkersolje, tyngre og tykkere enn den Full City hadde i tankene.

- Det er denne isen vi forsøker å grave opp, forklarer Pettersen.

IUA Vestfold samarbeider med Kystverket. Maskinentreprenør Arne Røed fra Sandefjord, som har en spesiallekter med gravemaskin som vanligvis brukes til mudring, er engasjert til jobben. Nå brukes den til graving av is og sørpe på nord-øst siden av Sandø utenfor Hvasser.

– Det kommer opp noe olje på denne måten. Is med innkapslet olje dumpes i store containere. Disse skal etter hvert fraktes til Kjøpmannskjær i Vrengesundet hvor de fraktes videre av avfallselskapet Veolia som skal håndtere oljen, sier Pettersen.

Dette er et møysommelig, tidkrevende og kostbart arbeid

Per Olav Pettersen

Per Olav pettersen leder IUA Vestfold.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Skal fraktes til land på Kjøpmannskjær

Kystverkets skip ”Oljevern 1” ligger inntil Røeds lekter. Dette skipet er ikke egnet til å bryte is, så oljen kan ikke fraktes til land før et annet fartøy med kapasitet til å bryte is kan gjøre jobben i Vrengensundet.

På grunn av isen i området har en del fartøy, som ikke er beregnet på isforhold, problemer med kjølevannsinntaket som tetter seg med is.

I hele området hvor det er registrert olje er det et rikt båt- og badeliv om sommeren, for uten at også sjøfugl trives god her.

Det ble tirsdag rapportert om at olje også har kommet inn til Stavern.

Graver olje

Et sjeldent syn, og første gang i Norge, det graves i is og sørpe med gravemaskin for å ta opp olje.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK