NRK Meny
Normal

Vestfoldfestspillene utvider

Vestfoldfestspillene utvides i år med en ny kammermusikkfestival i Sandefjord. Leif Ove Andsnes og Stian Carstensen kommer.

Vestfoldfestspillene

FESTIVALKLARE: Lars Anders Tomter på bratsj (t.v.) og Christian Ihle Hadland på piano øver på en sonate til festivalen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Totalt blir det mer enn 20 konserter og de aller fleste skal holdes i kirkene Sandar og Sandefjord. Lars Anders Tomter, som er en av to kunstneriske ledere for Fjord Classics, mener det er marked for en slik festival i Vestfold.

– Her er det en internasjonal flyplass, det er hoteller, så vi regner med å få folk fra hele verden. Vi går ut internasjonalt og det er jeg vant med fra min tidligere drift, sier Tomter.

To festivaler samtidig

Festivalen arrangeres samtidig med Risør Kammermusikkfest som Tomter har tidligere ledet i en årrekke. Han mener det er plass til begge.

– Vestfoldfestspillene har eksistert i 26 år, så da var det ikke aktuelt å flytte den, sier Tomter.

Han legger til at det er gledelig at det skjer flere festivaler samtidig.

– Det er plass til begge. Det skjer i det hele tatt mye i Norge på musikkfronten. Det er mange flotte talenter, de får arenaer å spille på og vi får et mer kyndig og absorberende publikum.

Heller ikke Eirik Raude, som er sjef for festivalen i Risør, mener at det er problematisk at deres tidligere leder nå har ansvaret for en konkurrerende festival.

– Vi opplever ikke noe konflikt mellom festivalene. I Norge så er det jo mange festivaler som skjer samtidig, understreker han.

Fornøyd

Truls Sanaker, leder for Vestfoldfestspillene, hadde et stort ønske om å løfte den klassiske satsingen og få det opp på det høyeste nivået som var mulig da han overtok som festspilldirektør.

Nå er han fornøyd med å få Tomter med på laget.

– Jeg ville aldri fått til den satsingen som vi nå gjør uten de to kunstneriske lederne i Fjord Classics. Så dette er en fantastisk mulighet både for Vestfoldfestispillene og for hele distriktet her, sier Sanaker.

Vestfoldfestspillene åpner dørene 24. juni og avsluttes 2. juli, mens Risør Kammermusikkfest skal holdes mellom 28. juni og 2. juli.