Normal

Vestfold vil ta imot flere flyktninger

Flyktningsituasjonen i Europa blir verre dag for dag. Rekordmange asylsøkere kommer til Norge. Nå forbereder kommunene seg på å ta imot flere flyktninger.

Flyktninger sover på gata

Utlendingsdirektoratet (UDI) anslår at opp mot 25.000 asylsøkere kommer til Norge i år. de aller fleste kommer hit til Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen i Oslo.

Foto: Linn Beate Woll

Tusenvis av flyktninger har de siste månedene kommet til Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen i Oslo for å registrere seg. Kapasiteten er sprengt. Flere har måttet overnatte på gata i kjølige høsttemperaturer.

Tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at det vil komme opp mot 25 000 asylsøkere til Norge i år.

UDI blar opp 19 millioner kroner for å innkvartere rundt 1 000 flyktninger midlertidig på Oslofjord Convention Center på Brunstad i Stokke. Også i Sandefjord og i Horten er midlertidige mottak under planlegging.

Vil ta imot flere

Rune Høiseth

GOD BOSETTING: Ordfører i Larvik Rune Høiseth sier det er aktuelt for kommunen å ta imot flere flyktninger enn det som er vedtatt til nå. Men han understreker at det ikke kun handler om å skaffe flest mulig tak over hodet.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Det er jo grusomheter vi får inn over oss daglig. Her må alle være med å ta et ansvar og kommunene må igjen kjenne sin besøkelsestid og ta et ansvar for å ta imot noen nye mennesker, sier ordfører Rune Høiseth (Ap) i Larvik.

Larvik har allerede vedtatt å ta imot 140 syriske kvoteflyktninger innen utgangen av neste år. Omtrent halvparten er på plass i kommunen. Med bakgrunn i situasjonen i Europa og antall asylsøkere som kommer til Norge, kan Larvik komme til å ta imot flere.

– Svaret er ja. Det kan absolutt være aktuelt, sier Høiseth.

– Hvor mange kan Larvik ta imot?

– Det er ikke noe jeg ønsker å tallfeste. Poenget er at vi skal ha en god bosetting. Det er ikke bare å skaffe flest mulig tak over hodet. Selv om det er en prekær situasjon skal vi gjøre dette på en god og trygg måte, sier Høiseth.

Flere til Holmestrand

Også flere andre kommuner i Vestfold forbereder nå saker til politisk behandling. Sandefjord har vedtatt å bosette 86 flyktninger i år og 72 til neste år. Horten vil bosette rundt 50 flyktninger i år og har blitt spurt om å ta imot 63 neste år.

Holmestrand vedtok før sommeren at kommunen skulle ta imot åtte

Alf Johan Svele

ØKER: Holmestrand åpner for at kommunen kan ta imot flere flyktninger, forteller ordfører Alf Johan Svele.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

kvoteflyktninger i år og neste år, i tillegg til åtte enslige mindreårige. Nå åpner ordfører i Holmestrand Alf Johan Svele (H) for at tallet kan bli høyere.

– Nå snakker vi om en ekstraordinær situasjon og vi må bidra i denne dugnaden. Det jobbes nå på spreng i administrasjonen og det kommer en sak om vi skal vurdere å øke antallet flyktninger, sier Svele.

Hvor mange vil dere ta imot?

– Jeg vil ikke forutse et tall, men det vil bli flere. Det føler jeg meg ganske trygg på, sier Svele.