NRK Meny
Normal

Vestfold har den dyreste jorda

Her koster det nesten seks ganger så mye å leie et dekar som i Finnmark. Årsaken skal være det gode klimaet og miljøet som egner seg ypperlig til dyrking.

Raps

Både raps, bær og grønnsaker trives godt i jorda i Vestfold, det er derfor den er så attraktiv mener bondelagslederen i Vestfold.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Stadig mer jord leies ut fra en grunneier til en annen. Mens under en tredel av jorda var leiejord i 1999, nærmer det seg nå halvparten av all jord.

Leieprisene varierer voldsomt landet over. Den dyreste jorda ligger i Vestfold.

Dyrest

Mens et dekar i Finnmark koster 63 kroner i leie, er prisen i Vestfold 366 – nesten seks ganger så dyrt.

Mataksjon 2013

HARD KONKURRANSE: Bondelagslederen i Vestfold, Hans Edvard Torp, sier det er konkurranse om å få leie jord i Vestfold.

Foto: Linn Løkken / NRK

– Jorda i Vestfold er attraktiv fordi klima og miljø egner seg ypperlig til dyrking av bær og grønnsaker og det er det mer penger i enn annen drift, sier bondelagsleder Hans Edvard Torp.

Dessuten er gårdene i Vestfold attraktive bosteder, noe som fører til at mange legger ned gårdsdriften, men blir boende. Da blir jorda leid ut til nabogårder.

– Det er konkurranse om å få leie jord i Vestfold, sier Torp. Nabobønder kan ofte skule litt til hverandre i påvente av hvem som får tilgang til arealer som blir ledige.

Tøft marked

At det er godt å være bonde i Vestfold er positivt. Men det kan være problematisk når presset på prisene er høyt.

– Leieprisen er jo et reint minus på bunnlinja, sier Torp.

Dessuten blir det plundrete og lite effektivt når man kanskje må leie jord som ligger et godt stykke borte fra egen går.

– Det er jo ikke sikkert at man får tilgang til jord som ligger nær egen gård når det er markedskreftene som rår, legger han til.

Leieprisene er nemlig helt fritt for utleier å styre, så lenge noen er villig til på betale.