NRK Meny
Normal

Verneverdige trær skaper utbyggingsvansker

Fylkesmannen har sendt flere innsigelser i utbyggingssaker de siste årene fordi utbyggere ikke har tatt hensyn til verneverdig eik.

Hul eik

Hule eiker skaper blant annet problemer for Horten kommune. Illustrasjonsfoto.

Foto: YNGVE TØRRESTAD / NRK

Vestfold har svært mange verneverdige trær av typen hul eik. Utbygging av nye områder kommer av og til i konflikt med hensynet til disse, og ifølge fylkesmiljøvernsjef Elisabeth Rui har det skjedd oftere de siste årene.

– Vi har fått ganske mange saker hvor vi må påpeke at det her er eiketrær som er så store at det er forskriftsregulert. Det er i utgangspunktet en konflikt hvis man ikke klarer å se det tidlig nok og hvis man låser seg til løsninger, sier fylkesmiljøvernsjef Elisabeth Rui.

Elisabeth Rui

Fylkesmiljøvernsjef Elisabet Rui

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Tar hensyn til eika

– I og med at vi har et stort utbyggingspress i Vestfold så blir det også flere saker som går på hva man skal ta mest hensyn til, om det er eika eller utbyggerinteressene, sier Rui.

Som hovedregel skal det tas mest hensyn til eika. Ett av områdene der dette hensynet skaper hodebry, er på Lystlunden i Horten. Kommunen planlegger ny videregående skole og idrettshall her, men området har mange hule eiker og misteltein, som er forbudt å felle.

– Om enkelte trær ønskes felt må det dokumenteres godt og man må dokumentere at man har gjort nødvendige vurderinger for å dokumentere at man ikke kan bygge bygningene eller veiene andre steder. Eventuelt kan man også komme med det som heter avbøtende tilstand, at man for eksempel planter nye trær som det kan være misteltein i.

Det sier Berit Vasstrand, arealplanlegger i Horten. Kommunen skal velge mellom to alternativer til plassering av skolen og idrettshallen. Fylkesmannen råder helt klart til det ene alternativet.

– Vi håper jo på at det skal løse seg uten altfor mye problemer for utbyggeren. Om de velger alternativ to må de vise hva de vil gjøre for å redusere konflikten mest mulig, sier Rui.