Verdifull fotosamling støver ned

HORTEN (NRK): Museums­direktøren har bedt om mer penger i ni år.

Ingrid Nilsson på lageret på Preus museum.

BEKYMRET: Museumsdirektør Ingrid Nilsson frykter at store deler av samlingen kan bli ødelagt dersom de ikke får mer penger til å ta vare på de gamle fotografiene og kameraene på museet. (Ingrid Nilsson t.v. og driftsleder Monika Sjue t.h.)

Foto: Jan Gulliksen / NRK

En rapport fra Kulturrådet viser at halvparten av samlingene på Preus museum ikke blir lagret under gode nok forhold.

Museet er landets nasjonale fotomuseum, men mange av gjenstandene støver ned på et loft, hvor verken temperatur eller luftfuktighet blir regulert.

– Det har vært plassmangel siden museet ble bygd, sier direktør Ingrid Nilsson.

Hun tror ikke på en løsning i år heller.

Kan gå tapt

Det er staten som kjøpte samlingene fra fotografen og grunnleggeren av Preus Foto, Leif Preus, i 1995. Det er også staten som eier museet.

Samlingene består av bilder, kameraer og fremkallingsutstyr som viser fotografiets historie.

– Konsekvensene på lengre sikt er at materialene går tapt. De er veldig sensitive, og trenger gode oppbevaringsforhold, sier Nilsson.

Siden 2009

Noe av det første museumsdirektøren gjorde da hun ble ansatt i 2009, var å fortelle Kulturdepartementet at det er vanskelig å ta vare på statens samling på grunn av dårlige magasinforhold. Men foreløpig har de ikke fått det de opplyser at de trenger.

– Vi har en pågående dialog, og de er godt informert om problematikken. Dette er et økonomisk spørsmål. Dette er ikke Preus museums samling. Dette er statens samling som vi forvalter, og det får vi ikke gjort på en god måte.

– Går ikke an å la være

Museumsdirektøren tror på en beslutning fra departementet innen tre-fire år.

– Nå har det gått så mange år, så det går ikke an å la være, sier hun.

I en e-post til NRK bekrefter kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz at den statlige samlingen i fotomuseet er verdifull. Hun understreker også at det ikke er noen tvil om at samlingen må forvaltes skikkelig.

Svaret på om museet kan få de pengene de trenger, er imidlertid at dette er et spørsmål som må vurderes som en del av arbeidet med statsbudsjettet.

– Behovet for bedre lagringsforhold er noe som de fleste museene her i landet sliter med, legger kommunikasjonssjefen til.