NRK Meny
Normal

– Trening er viktigere enn alkohol

Det har vært en markant nedgang i alkoholbruk blant unge.

Illustrasjonsfoto

BLIR AVHOLDS: Unge velger å ta avstand fra alkohol for å ta vare på helsa.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

En del ungdom drikker seg beruset, men det gjelder trolig langt færre i dag, enn for noen år siden. I en undersøkelse Norstat utførte for Helsedirektoratet i 2012, oppgir 58 prosent av de ungdommene som har drukket alkohol, at de har drukket så mye at de ble fulle. I 2006 svarte 76 prosent det samme, skriver nettstedet settegrenser.no.

Flere som velger å ikke drikke, gjør dette på grunn av et sunnhetsfokus og for å passe på helsa.

Stig Ingebrigtsen

AVHOLDS: Stig Ingebrigtsen har aldri prøvd alkohol.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

– Da jeg ble gammel nok til å drikke, var jeg aktiv idrettsutøver. Trening, friidrett og konkurranser, passer ikke sammen med alkohol. Etter hvert som jeg ble eldre, så har jeg aldri sett vitsen med å begynne å drikke, sier Stig Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen har passert 30 nå, men valgte tidlig å ta avstand fra alkohol. Han forteller at han er med på festligheter med venner som drikker alkohol, men han får reaksjoner fra folk fordi han er edru.

– Alkoholkulturen i Norge er jo sånn at om du ikke drikker, så er det noe galt med deg. Du er aldri på en fest eller en plass der folk ikke skal vite hvorfor du ikke drikker, sier han.

Hva svarer du da?

– At det er et personlig valg.

Markant nedgang

Leder for avholdsforeningen IOGT i Norge, Hanne Gade Ringdal, sier at det har vært en markant nedgang i bruk av alkohol blant ungdom de siste årene.

– Og årsaken tror man kan være at unge er mer opptatt av å trene og å ta vare på kroppen sin, sier hun.

Hun mener at integrering av religioner som tar avstand fra alkohol, også er positivt for å senke alkoholbruken blant unge.

– I mange bydeler der det er store grupper av muslimer, så er det faktisk en positiv innvirkning i kameratflokken. Vi ser at etniske nordmenn også får et redusert alkoholbruk, sier hun.

Hun forteller at det nå er de godt voksne som drikker mest alkohol, og spesielt kvinner.

Forbedring

Restaurantsjef på Harbour i Tønsberg, Victor Bengtsson, sier at han også merker forskjell etter at han begynte å jobbe i restauranten.

– Hvis jeg skal sammenligne i år med i fjor, synes jeg at alt har blitt mye bedre, og man ser at de unge ter seg bedre, sier Bengtsson.

Victor Bengtsson

FORBEDRING: Victor Bengtsson ser en tydelig bedring på hvordan folk oppfører seg på byen.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Han sier at han merker stor forskjell på ungdom og godt voksne når de er påvirket av alkohol. Han forteller at når de eldre drikker, har de ikke kontroll og tror de kan gjøre hva som helst, mens den yngre generasjonen aksepterer det hvis vaktene snakker til dem.

Aldri savnet alkohol

Stig Ingebrigtsen forteller at han aldri har savnet å drikke alkohol med venner, og å være full har heller aldri fristet.

– Jeg ser ikke så veldig mye positivt med å drikke, for de færreste har god drikkekultur, avslutter han.