En uke forsinket etter hvalkrasj

– Vi skal gjennomføre, vi gir oss aldri, sier ekspedisjonslederen.

Reisefølget på campingplassen.

FORSINKET: Reisefølget skulle egentlig vært om bord i en seilbåt på vei mot Island. Men fordi båten er ødelagt, fortsetter de behandlingsopplegget på en campingplass i Vesterålen. (bak fra venstre: Bjørn Erik, Sandra, Ken-Roger, Morten, Lasse, Erik, Bjørn Christian, Alexander. Foran sitter Monica og terapeut Bjørn Erik Strøm)

Foto: Veien ut

Stiftelsen Veien ut driver en behandlingsinstitusjon i Vestfold, og tar med seg rusmisbrukere på flere måneders lange seilturer som en del av behandlingsopplegget.

I sommer er ti deltakere og fire ledere på tur. Fredag 18. august, da de var på vei sørover fra Svalbard, skjedde uhellet. Den ene av de to seilbåtene krasjet med en hval.

– Det var en ut av seg sjæl-opplevelse. Hva er oddsen for å krasje med en hval, sier ekspedisjonsleder Jan Schøyen.

De merket at det var noe galt med roret, men fortsatte videre mot land. Etter et døgn var roret blitt tregere. Da de startet motoren oppdaget de også problemer med propellen.

En redningsskøyte ble varslet og tauet dem inn til land. Etter rundt 18 timer var de fremme ved verftet i Harstad. Der er båten fortsatt.

– Verftet har mye å gjøre, og de jobber fortsatt med å finne ut av dette, sier Schøyen.

På camping

Han oppholder seg i nærheten av verftet, mens resten av reisefølget bor på en campingplass i Vesterålen. Tross uhellet og forsinkelsen, er de ved godt mot.

– Det er rusbehandling vi driver med, og de har mye gruppeterapi og er ute i den vakre naturen. En slik hendelse er dramatisk, og veldig bra terapimessig. Vi bruker den for det den er verdt. Deltakerne har vokst stort på dette.

Gruppen skulle vært på vei til Island, men er over en uke forsinket. De jobber derfor nå med å legge andre planer, og få på plass et nytt opplegg for turen videre.

Seilbåtene er hjemme i Vestfold igjen 15. september.

– Vi skal gjennomføre, vi gir oss aldri, sier ekspedisjonslederen.

Jan Schøyen sitter på et svaberg.

POSITIV: Jan Schøyen opplyser at de gjør det beste ut av situasjonen, og sier det var mye læring og mestring i forbindelse med at turen ikke ble helt som planlagt.

Foto: Veien ut

Tid og penger

Ikke bare har turen tatt lengre tid. Den er også blitt dyrere.

– Ting er selvfølgelig forsikret, men det mye ekstra utgifter i forhold til overnatting og mat. Vi lever ganske billig i båten. Men nå baller det på seg med utgifter, og det blir dyrt i en allerede slunken kasse.

– Vet du om dere har forsikring som kan hjelpe dere med konsekvensene av uhellet også, ikke bare skadene på båten?

– Så langt har jeg ikke kommet. Det er noe vi må se på i etterkant. Nå må jeg konsentrere meg om det materielle på båten.

Schøyen har et håp om gode nyheter fra verftet tirsdag, og at de kan dra videre igjen onsdag.