Hopp til innhold

Kirkene råtner, men kommunen har ikke penger

– Vi kan bli nødt til å stenge kirken, sier kirkevergen.

Per Astrup Andreassen

FON KIRKE: Per Astrup Andreassen er bekymret for kirkens fremtid.

Foto: Espen Oset / NRK

Kirkene i Re har et vedlikeholdsetterslep på 37 millioner kroner. For noen år siden ble det brukt over ti millioner på å sette i stand Våle kirke, men nå finnes det ikke engang nok penger til å male de resterende kirkene utvendig.

Per Astrup Andreassen er kirkeverge i Re kommune. Han får 400 000 kroner i året til vedlikehold av kommunens kirker, men med bestemmelser om hvordan pengene skal brukes på toppen av nærmest uendelige utbedringsbehov rekker ikke de pengene langt.

– Det holder ikke engang til å stoppe forfallet. Vi prøver å prioritere riktig for å få mest mulig ut av pengene, men hvis det fortsetter på samme måte kommer problemet bare til å bli verre.

Må kanskje stenge kirke

Råttent gulv i kirke.

RÅTTENT: Under gulvet i kirken blir bjelkene til flis.

Foto: Espen Oset / NRK

Malingen flasser av og kirkene råtner opp. Andreassen åpner en lem i gulvet på Fon kirke for å demonstrere hvor ille det har blitt.

– Her er det som flis, det ser ut som en maurtue, så råttent er det. Det sprer seg opp i gulvplankene også. Jeg tror ikke noen kommer til å dette gjennom gulvet her helt ennå, men hvis vi ikke gjør noe med disse bjelkene kan vi måtte stenge kirken til slutt.

Ti ganger dyrere

Re kommune har fem kirker og tre av de har stått siden middelalderen. Med så gamle bygg er det ikke bare å rive det som er råttent og bygge nytt, her er det strenge regler som driver opp prislappen.

– Alt som kan holdes autentisk skal holdes autentisk. Hvis en bjelke er råtten må vi bare bytte den, og da skal det nye tilpasses det som allerede er der. Som en tommelfingerregel sier vi at det koster ti ganger mer å vedlikeholde og pusse opp i sånne gamle bygg sammenlignet med nye.

– Nesten umulig

Kommunen har ansvaret for å vedlikeholde kirken, men når de ikke har nok penger er det vanskelig å finne alternative løsninger.

– Vi jobber for mer statlig ansvar. Håpet er å få til en løsning i samme gate som stavkirkene hvor staten betaler. Det er nesten umulig for en kommune med 9000 innbyggere å finansiere fem kirker.