NRK Meny
Normal

Vasker ut døde

Flere yrker tenker vi ikke over at eksisterer. – Du kobler ut hjernen på en måte og gjør det du skal.

Verneutstyr før vaskejobb etter selvmord

Utstyr som dette blir tatt i bruk når Recover Nordic må vaske ut etter et selvmord. – Alt utstyr blir kastet etter bruk, sier Fossum.

Foto: Jørn Fossum

– Du må ikke gruble på hvorfor eller hvordan, men bare gjøre det du skal gjøre, sier fagansvarlig for brannskader i Recover Nordic, Jørn Fossum.

Han har hatt jobben som må gjøres, men som få tenker over eksisterer.

Vanskelig situasjon

Fossum jobbet i 15–20 år med å vaske ut etter dødsfall. 13 oppdrag var etter at personer hadde begått selvmord. Etter den siste gangen ga han seg, da det var en stor påkjenning for ham.

– Fordi det er vanskelig å forklare til pårørende hvor ille det kan se ut på et sånt sted. Du må rett og slett pynte på sannheten. Jeg har måttet lyve en del ganger når det gjelder spørsmål jeg har fått, sier Fossum.

Jørn Fossum

Jørn Fossum måtte putte tobakk i nesa for å få bort den verste lukta da han vasket etter et dødsfall.

Foto: PRIVAT

Krevende arbeid

Han har revet gulv og panel slik at alle spor ble borte fra boligen. Driftssjef i Rydd og vask AS, Lars Kjosmoen, vasker ukentlig ut hjem der noen har dødd. I noen tilfeller har dødsfallet vært dramatisk. Da kreves det mer arbeid.

– Da må vi gå inn og bruke forskjellige kjemikalier for å få det rent. Det sier seg i grunn litt selv at vi må bruke de tingene vi skal bruke for å få det bra, sier Kjosmoen.

Lars Kjosmoen Rydd og Vask AS

Driftssjef i Rydd og Vask AS, Lars Kjosmoen, sier at de må bruke kjemikalier som passer til situasjonen for å få det rent.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Les også: Ho har jobben få andre ville ha takla

Fossum gir nå folk kurs og opplæring i hvordan de skal vaske og jobbe etter et dramatisk dødsfall.

Han forteller at en av de verste opplevelsene i perioden han vasket, var da en person hadde ligget død i flere uker en sommer. Både synet og lukta var ikke til å holde ut.

– Jeg gikk på butikken og kjøpte tobakk for første gang i mitt liv. Den puttet jeg i nesa. Så pustet jeg gjennom tobakken med maske utenpå der igjen. Det tok faktisk vekk litt av lukta, sier Fossum.