NRK Meny
Normal

Nå er det enda lettere å regulere produksjonen av disse

Svine- og fjørfebøndene som produserte for mye i fjor, må redusere bestanden i år. Nå får de hjelp fra fylkesmannen.

Gris

Overproduksjonen av disse, sammen med slaktekylling, verpehøns og kalkun, blir nå ekstra regulert hos Fylkesmannen.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

I mai sendte Fylkesmannen for første gang ut varsler til bøndene som har oversteget produksjonen av svine- og fjørfe i Vestfold.

– Vi startet dette av ren service. Vi vil at bøndene skal ha muligheten til å justere produksjonen sin i år, slik at de ikke kommer over grensa si totalt sett, forklarer Mona Olsrød, rådgiver i Landbruksavdelingen hos Fylkesmannen.

Reglene sier at grensa for avgiftsfri produksjon er 2100 enheter. Men det er lov å overstige den grensen med inntil 15 % ett år, mot tilsvarende reduksjon i produksjonen året etter. Dette blir det også opplyst om i brevet fra Fylkesmannen.

Det koster 300 kroner for hver slaktegris bonden produserer over maksgrensen.

Mona Olsrød Fylkesmannen

Mona Olsrød, rådgiver hos Fylkesmannen, sendte i mai ut 10 varsler om overproduksjon til svine- og fjørfeproduksjon.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Stort sett flinke

Fylkesmannen har som oppgave å sjekke at regelverket overholdes. Men bøndene har selv hatt ansvaret for å registrere sine bestander. Nå kommer Fylkesmannen inn for å hjelpe til med denne delen også. Det er ifølge Olsrød sjeldent noe problem fra bøndenes side, men en påminnelse alltid er greit.

– Det er noen som produserer litt mer det ene året. Og det er jo lov, mot å gå ned året etter. Jeg ser at de fleste har kontroll på hvor mye de har levert, mens andre har bommet litt med å ha noen dyr. Det kan for eksempel være at noen dyr har blitt kasserte, og at bonden ikke har vært klar over at han skulle telle med dem, forteller Olsrød.

Det var ti bønder av i alt nesten 300 svine- og fjørfebønder som fikk denne påminnelsen.

– Viktig å holde regelverket

Hans Edvard Torp

Hans Edvard Torp, leder i Vestfold Bondelag, er positiv til påminnelsen Fylkesmannen har satt i gang med.

Foto: Linn Løkken / NRK

Olsrød får støtte av Hans Edvard Torp, leder av Vestfold Bondelag, at det er lite overprodusering i Vestfold. Men han er positiv til den påminnelsen som Fylkesmannen nå har begynt med.

– Det er Fylkesmannen som kontrollerer at regelverket holdes, og det at de minner på de få bøndene som har overskredet produksjonsgrensa er helt fint.
Det hender at det er årsaker til at folk produserer mer det ene året enn det andre. Folk kan for eksempel vedlikeholde fjøset, og må derfor fordele produksjonsantallet. Det er her regelen kommer inn, avslutter Torp.