Stjal våpen fra Slottsfjellsmuseet

Tyven kunne kanskje sluppet unna om han ikke hadde lagt igjen fingeravtrykk.

Pistol stjålet fra Slottsfjellmuseet.

PLOMBERT PISTOL: Denne pistolen ble stjålet fra museet. Tyven er tatt, men pistolen er ennå ikke funnet. Et bilde av den henger fortsatt på museet.

Foto: Rolf Christian Hatling / NRK

På formiddagen tirsdag 4. juli i år demonterte 44-åringen et utstillingsmonter på Slottsfjellsmuseet i Tønsberg, og stjal en plombert Kongsberg colt pistol.

Pistolen ble brukt under 2. verdenskrig.

Politiet fant mannens fingeravtrykk da de undersøkte stedet, og ifølge etterforskningsleder Knut Erik Ågrav var dette avgjørende for at mannen ble tatt.

44-åringen er nå dømt til fengsel.

– Jeg synes det er veldig bra at politiet prioriterer slike saker, sier direktør for Slottsfjellsmuseet, Lena Fahre, som er glad for at saken er oppklart.

Fingeravtrykk sikret på Slottsfjellsmuseet.

FINGERAVTRYKK: Politiet sikret seg mannens fingeravtrykk på Slottsfjellsmuseet.

Foto: Politiet

– Benyttes til trusler

Selv om pistolen var plombert, understreker Tønsberg tingrett at det er viktig at slike våpen ikke havner i kriminelle miljøer.

Det er kjent at slike benyttes til trusler, heter det i dommen.

Selv om mannen er tatt, har ikke pistolen kommet til rette.

Møtte ikke opp i retten

I tillegg til våpentyveriet, er mannen dømt for innbrudd og tyveri av en PC og IR-skanner fra en bedrift i Tønsberg i sommer, samt for å ha stjålet drikkevarer fra et utested i sentrum for rundt 5 500 kroner i høst. Han ble også dømt for å ha vært i besittelse av noe narkotika.

44-åringen møtte ikke opp da retten skulle behandle sakene mot ham, men han har innrømmet alt, bortsett fra alkoholtyveriet.

Han er tidligere domfelt 21 ganger, sist i april. Det han nå er dømt for, skjedde under prøvetiden fra den dommen.

«Det er mye som tilsier at han bare avholder seg fra kriminalitet den tid han sitter inne», skriver Tønsberg tingrett.

Mannen ble denne gangen dømt til sju måneders fengsel. Han må også betale 21 793 kroner i erstatning til Tønsberg-bedriften, samt 15 000 i erstatning til museet.