NRK Meny
Normal

Vant kampen for Moses

To unge jenter fra Sandefjord har kjempet for å stanse henrettelsen av Moses Akatugba fra Nigeria. Han ble dømt til døden da han var 16 år, anklaget for å ha stjålet tre mobiltelefoner. I dag kom beskjeden. Moses blir satt fri.

Moses Akatugba

ENDELIG FRI: Moses Akatugba har sittet i fengsel i Nigeria i åtte år, uten rettssak og uten dom. Nå blir han løslatt.

Foto: Privat

Amnesty Norge har kalt de to jentene «ambassadører for Moses». De har jobbet utrettelig for å redde Moses i over ett år.

Ugne Striokaite og Signe Davidson.

Ugne Striokaite og Signe Davidson har jobbet for å redde Moses i over ett år. I dag er de bare glade.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Det føles helt fantastisk for oss. Vi har fulgt ham så tett, så lenge, sier Ugne Striokaite.

Moses Akatugba var 16 år da han ble arrestert av den nigerianske hæren, som ifølge Moses, skjøt ham i hånden, slo ham og anklaget ham for å ha stjålet tre mobiltelefoner.

Benådet etter åtte år

Uten rettssak og dom har Moses sittet fengslet i åtte år. Nå er han benådet av guvernør Emmanuel Uduaghan i Delta-staten i Nigeria, som annonserte det på sin facebook-side. Det er forventet at Moses slipper ut av fengselet i løpet av noen dager, skriver Amnesty Norge på sine nettsider.

– Vi har fulgt Moses og saken hans tett, vi har vært med på flere aksjoner, og Ugne har vært i Stockholm og levert underskrifter til den nigerianske ambassaden der. I tillegg ble det laget en dokumentar om Moses som vi var med i. Det er fantastisk å se at det funker, sier Signe Davidson.

De siste dagene har tusenvis av mennesker deltatt i en verdensomspennende aksjon på Twitter og Facebook. Guvernør Uduaghan fikk meldinger fra hele verden, med oppfordring om å benåde Moses, før han skulle gå av som guvernør, i dag, 29. mai.

De to jentene skal fortsette å engasjere seg i Amnesty.

– Det står høyt på lista vår, vi startet Sandefjord-gruppa, og selvom vi ikke leder gruppa lenger, så har vi lagt hjerte og sjel i den gruppa. De jobber med Syria-aksjonen nå, og det blir spennende å se hva som skjer der, avslutter Ugne Striokaite og Signe Davidson.