Dette må du vite om politiattest

I flere yrker og frivillige verv må du ha politiattest. Men vet du hva det egentlig er?

Politiattest

FORMÅL MED SØKNADEN: For å søke om politiattest må du ha et formål med søknaden.

Foto: Leif Sætrum/ politiet

Organisasjonsleder i Vestfold idrettskrets, Bjørn Lauritzen trener også Larvik ski. Da han startet som trener, måtte han levere en attest.

– Selve prosessen var veldig enkel. Jeg fikk en henvendelse fra klubben som jeg sendte i posten til politiet, og så fikk jeg politiattesten tilbake i posten etter kort tid, forteller Lauritzen.

Bjørn Lauritzen

ENKELT: Bjørn Lauritzen søkte om politiattest på 'gamlemåten', og syntes prosessen var enkel og grei.

Foto: Mikkel Aanderaa

Dette var før søknadsprosessen ble elektronisk.

Slik søker du

I dag søker du hovedsakelig digitalt, forteller avdelingsleder for politiets enhet for vandelskontroll og politiattester i Finnmark politidistrikt, Leif Sætrum.

– Er du bosatt i Norge, er det enklest å bruke MinID. Da går du inn på politiet.no, og søker om det formålet du har behov for. Søknadsprosessen skjer oftest digitalt. Men er du under 18 år, må du ha signatur fra foresatte og kan ikke søke digitalt, forteller Sætrum.

Forskjellige attester

Han forteller at en politiattest også blir kalt for vandelsattest, og at det finnes flere forskjellige attester. Ifølge politiets nettside viser denne attesten en persons oppføringer i politiregistrene. Her står det også forklart hva de forskjellige attestene betyr.

Ordinær politiattest: På denne blir alle typer lovbrudd tatt med, men kun for en begrenset periode.

Uttømmende politiattest: Alle ilagte straffereaksjoner for alle typer lovbrudd blir tatt med på denne, med unntak av forenklede forelegg. Straffereaksjonene blir opplyst, uansett hvor lenge det er siden.

Avgrenset politiattest: Kun bestemte typer lovbrudd blir tatt med på denne.

Utvidet politiattest: Siktelser, tiltaler, ilagte forelegg og ikke rettskraftige dommer blir tatt med på denne, unntatt anmeldelser.

Les også: 34.000 venter på politiattest

Alle kan søke.

– Hvilke yrker krever politiattest?

– Skole og barnehage, politi, alt innen luftfart. Det blir egentlig bare flere yrker som krever attest nå, tilføyer Sætrum.

– Hvorfor trenger vi politiattest?

– Din nye arbeidsgiver skal sjekke om du er egnet til yrket, og ikke har gjort noen overtredelser innen feltet, sier Sætrum.

– En politiattest varer evig, hvis du ikke bytter arbeidsplass. Men hvis du har gjort, eller arbeidsgiver mistenker at du har gjort noe galt, så kan arbeidsgiver søke om en ny attest.