NRK Meny
Normal

Valgte å amputere beinet

For sju år siden var Hanne Thorsen i full jobb. I tillegg jobbet hun som instruktør på et treningssenter. likte å trene og å gå i fjellet.

Hanne Thorsen

I dag er Hanne Thorsen en aktiv kvinne både i jobb og på fritida. Men det har vært en lang vei å gå.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Men høsten 2007 fikk livet en dramatisk vending for Sandefjords-kvinnen. Den aktive, idrettsglade og yrkesaktive kvinnen med mann og to barn begynte å få problemer med det ene kneet.

– Dette er en belastningsskade, sa legen.

Men det var kreft

Hun blir verre, og etter 16 måneder opereres hun for det man mente var en uskyldig væskefylt hevelse bak kneet.

– Så fant patologene ved Sykehuset i Vestfold ut at jeg var rammet av en sjelden krefttype i kneleddet, sier hun til Sandefjords Blad.

Valgte amputasjon

Hun blir sendt til Radiumhospitalet og går gjennom utredninger, tøffe cellegiftkurer og mye prøvetaking. En dag blir hun kalt inn til legene og forklart at en amputasjon vil gi størst sannsynlighet for å bli frisk.

– Valget var lett, for det eneste jeg tenkte på var å bli frisk, sier Hanne Thorsen til NRK.

Høyrebeinet blir amputert 16 centimeter over kneet. Nye cellegiftkurer følger, og deretter seks uker med rehabilitering på Kysthospitalet.

– Det var en lang vei å gå, men da trodde jeg også at jeg var blitt frisk og ferdig med kreft.

Tilbakefall

Men i fjor sommer fikk hun tilbakefall i ei lunge. En bit av lunga ble fjernet. Det var hun ikke helt klar for.

– I dag er jeg kreftfri, og jeg håper at det varer. Men jeg må lære meg å leve med denne situasjonen, for det finnes ingen garantier. Derfor er det viktig å ta vare på de positive øyeblikkene og fokusere på det. Man blir ikke bedre av å tenke på det man ikke får gjort noe med.

Hjelper andre

Hanne Thorsen jobber i dag halvtid og trener flere ganger i uka. I tillegg har hun engasjert seg i Momentum Sør-Øst, en forening for arm- og beinprotesebrukere i Vestfold, Buskerud og Telemark.

– Vi tilbyr sosiale sammenkomster, sosialpolitiske tjenester og likepersonstjenester. Foreningen er rett og slett et sted der vi kan komme sammen og utveksle erfaringer.

Søkt om pasientskadeerstatning

På Radiumhospitalet fikk hun vite at saken hennes kunne være en pasientskadeerstatnings-sak.

– Saken omfatter både feildiagnostisering og feilbehandling, men den er ikke avsluttet ennå.