Dyrebeskyttelsen: – Vi har ikke opplevd dette tidligere

SKOPPUM (NRK): Kapasiteten hos Dyrebeskyttelsen Tønsberg – Horten er sprengt. De forteller om unormalt mange kattekull i høst.

Tre kattunger spiser mat.

FORLATT: Kattungene holder til hos Dyrebeskyttelsen i Horten mens de venter på nye hjem.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Dyrebeskyttelsen Tønsberg–Horten fortviler over unormalt mange kattekull.

Vanligvis pleier antall kull som de får inn, å minke på denne tiden av året, men i år tar det ikke slutt.

På Dyrebeskyttelsens kontor i Skoppum er det nå ti kattunger. I tillegg er seks kattunger i fosterhjem – de er foreløpig for små til å komme til Dyrebeskyttelsen.

Senere enn normalt

Hver sommer meldes det om forlatte katter. Om høsten derimot pleier bildet å være et annet. Men i år har det oppstått en uvanlig situasjon for dyrehjelperne i Horten – de får nemlig fortsatt inn meldinger om forlatte katter.

– Det er ganske uvanlig på denne tiden av året. Vi har ikke opplevd dette tidligere. De fleste kattene blir adoptert og får nye hjem innen september, men senest for en måned siden fikk vi en henvendelse om kattunger som kun var tre-fire uker gamle, sier styreleder Åshild Karlsen.

Fem katter samlet rundt matskålen.

TRENGER MAT OG STELL: Dyrebeskyttelsen opplyser at kattunger ikke klarer seg lenge alene ute i kulda.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Mild høst

Hun tror klimaendringene kan være en bidragende faktor til at kattungene kommer senere på året.

– Jeg tror den varme, lange både våren, sommeren og høsten gjør at mødrene kanskje får ny løpetid og nye kull, sier hun og får støtte av Terje Storli.

I tillegg til være katteoppdretter, jobber han som klinikkassistent ved Horten Dyreklinikk.

– Jeg tror det kan ligge noe i det. Jeg ser det med mine egne katter også – jo tidligere våren kommer, jo tidligere kommer løpetiden, sier han.

Ber om at du tar kontakt

Karlsen forteller at kattunger klarer seg dårlig ute i kulda, og ber om at folk tar kontakt dersom de mistenker at en kattunge er forlatt.

– Hvordan kan man vite om en katt er forlatt?

– Det kan man ikke vite, men en voksen katt vil bli værende hvis den ikke har noe sted hvor den får mat. Det kan være den blir borte innimellom, men så kommer den tilbake og du ser at den blir tynnere, sier hun og fortsetter:

– Er det en kattunge, så ta kontakt med én gang. Sjekk først om naboene dine har sluppet ut kattungen for tidlig. Vi tar kattunger inn med én gang for de klarer seg ikke lenge alene uten mat og stell.