NRK Meny
Normal

Utveksling påvirker kulturer

– Det som før kanskje var litt annerledes og ukjent, blir plutselig en del av hverdagen, sier Programkoordinator i AFS Norge.

Utveksling

UTVIDE HORISONTEN: Ufuk Can Kazar (f.v.), Maria Bell og Einar Engelsen har bodd sammen siden august. Maria mener å få en utvekslingsstudent i huset har åpnet opp for andre kulturer.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

– Min familie er fra Amerika og Island, jeg har den beste familien i Norge, sier den 19 år gamle tyrkiske utvekslingsstudenten Ufuk Can Kazar, på gebrokkent norsk.

Han har bodd i Holmestrand som utvekslingsstudent siden august i fjor. Vertsfamilien hans er halvt amerikansk og halvt islandsk, og de snakker mest engelsk i familien. Dette har gjort det å lære norsk litt vanskeligere.

Nå er utvekslingseventyret snart ved veis ende, og Kazar sier at han synes at folket er helt annerledes i Norge.

– De er kalde og håndhilser, og i Tyrkia kysser vi to ganger på kinnet når vi møtes.

Han synes at alle i Norge driver med sport, enten det er løping eller å gå turer, og sier at han har gått ned 8 kilo under oppholdet.

Utvider horisonten

Vertsmor, Maria Bell kommer fra Island. Hun forteller at de er en åpen familie, og at dette er første gang de tar inn en fremmed person over så lang tid.

Opplevelsen av å ha en utvekslingsstudent i huset har vært positiv.

– Jeg synes flere burde gjøre det for å bli kjent med andre kulturer, åpne og utvide horisonten litt. Jeg anbefaler dette til alle, sier Maria.

Mer sosial

Einar (17) er vertsbror i huset. Han synes det blir rart når Ufuk skal reise, og sier at det aldri har vært noe problem å ha han i huset. Snarere tvert imot, da han har blitt mer sosial.

– Vi har ikke gått i samme klasse, så jeg har blitt kjent med hans venner. Vi har også blitt introdusert for en helt annen kultur og mat jeg aldri har hørt om før, sier Einar.

Han har lagt merke til hvor annerledes utlendinger er i forhold til det norske folket.

– Spesielt ungdommer, de er mye mer åpne. Norske ungdommer prøver nesten å unngå samtaler med fremmede, mens tyrkere er mer åpne og vil bli kjent med deg, legger han til.

Bordtennis

AKTIVITET: Ufuk og Einar har spilt en del bordtennis på terrassen i Holmestrand.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Får kulturer til å møtes

I år var det 135 utvekslingsstudenter i Norge, og AFS Norge Internasjonal Utveksling jobber daglig med å få kulturer til å møtes.

– Vi tror at dette bidrar mer på at mennesker møtes på et mellommenneskelig nivå, og knytter både vennskap og familiebånd, sier programkoordinator i AFS Norge, Frauke Heivand.

Hun forteller at som utvekslingselev og vertsfamilie lærer de å forstå og respektere ulike kulturer, etnisiteter og religioner.

Vertsfamilien har tatt med Ufuk til flere steder i Norge, men også til USA. Til neste år skal Ufuk studere i England, så språkerfaringen han har fått fra den halvt amerikanske familien er ikke bortkastet.

– Nå ser jeg tre kulturer, amerikansk, islandsk og norsk, så jeg er ganske heldig, smiler Ufuk.