Vil døpe flere, lagde utstilling

Kirke vil inspirere nybakte foreldre til å døpe barna, og har laget egen dåpskjoleutstilling til inspirasjon.

Berg arbeidskirke i Larvik har laget utstilling av dåpskjoler i håp om å inspirere nybakte foreldre til å døpe sine barn.

Berg arbeidskirke i Larvik har laget utstilling av dåpskjoler i håp om å inspirere nybakte foreldre til å døpe sine barn.

– Vi håper jo at foreldre skal komme hit med sine barn og vil døpe dem, så vi håper jo at dette skal være en inspirasjon til det, forteller Kari Aske.

Ved kaffebordet i Berg arbeidskirke i Helgeroa sitter pensjonistene Grethe Rimstad, Kari Aske og Kari Joakimsen. De brenner for dåpskjoler, og har laget en egen utstilling med dåpskjoler for andre som interesserer seg for dette.

– Det er ikke så veldig mange ting lenger som går i generasjoner. Sølvtøy er i ferd med å miste verdien, jeg sitter selv med gammelt sølv som er fra slutten 1700–1800 tallet, så kanskje dåpskjoler er noe av det som fortsatt henger igjen, sier Grethe Rimstad.

Dåpsutstilling

FORNØYDE: Kari Joakimsen, Grethe Rimstad og Kari Aske er fornøyde med besøket på utstillingen.

Foto: Erlend Iversen Skarsholt

Stor interesse

Siden 9. mars har 60 forskjellige dåpskjoler hengt på veggen i arbeidskirka. Kjolene er fra 1700-tallet og opp til 2015.

Damene er fornøyde med interessen de besøkende har vist dåpskjolene.

– Responsen har vært utrolig bra, forteller Rimstad

– Det har vært overraskende mange innom, selv om jeg tenkte at det ikke kom til å komme noen, ler Kari Joakimsen. Hun forteller at hun kom litt sent til å stå vakt en dag, og da var det allerede fire- fem stykker som sto klare til å se på utstillingen.

Myggnetting

Uansett hvor i kirken man går, henger det en kjole med en spesiell historie.

– En sjømann hadde hatt med seg myggnetting hjem, og i 1945 hadde de ikke så mye å ta av, så de tok nettet og litt gammel pynt fra en annen kjole og sydde dåpskjolen, forteller Joakimsen.

Dåpskjole

SPESIELL: Denne dåpskjolen er sydd av moskitonett. 37 barn er døpt i kjolen fra 1945.

Foto: Erlend Iversen Skarsholt

Hun som sydde kjolen var den gang 25 år, i dag er hun 97 år og var selv og så på utstillingen tidligere.

Nanset kirke er også inspirert av det damene i Berg arbeidskirke har gjort, og de skal også ha en utstilling i deres kirke, og derfor er det sendt en til å inspisere.

– Vi skal ha en tilsvarende utstilling i kirken jeg jobber, så derfor tok jeg turen hit i dag, forteller trosopplærer i Nanset kirke, Jorunn Abrahamsen.