Normal

Utga seg for å være sivilpoliti

En mann fra Sandefjord er dømt til fengsel etter han truet og banket opp en annen mann mens han utga seg for å være fra politiet.

Oslo Tingrett

En mann fra Sandefjord er dømt til fengsel i Oslo tingrett etter at han utsatte en mann for vold og frihetsberøvelse i Oslo. (arkivbilde)

Foto: Siri Storstein Hytten / NRK

Tre personer ble tiltalt i saken etter en hendelse som skjedde i 2010. Ifølge tiltalen skal Sandefjord-mannen, sammen med andre, ha utgitt seg for å være en sivil tjenestemann, og anholdt en mann i Oslo.

De skal ha vært ute etter et stort pengebeløp i euro som de mente mannen hadde. Ifølge tiltalen ransaket de leiligheten til mannens mor, men fant ingen penger. Da skal de ha tatt med seg mannen i en bil, og truet med å klippe av han fingrene hvis han ikke fortalte hvor pengene var.

Brakk nesen

Mannen fra Oslo skal ha blitt slått flere ganger i bilen. Han forklarte i retten at han på et tidspunkt kjente at nesen hans brakk. Han ble også tatt kvelertak på til han besvimte.

Etter hvert skal personene ha sluppet mannen ut av bilen med 500 kroner i hånda og beskjed om å telle til 100 før han ringte etter en taxi. Mannen ble sykemeldt i to uker etter hendelsen.

Den fornærmede gjenkjente to av de tiltalte under fotokonfrontasjon. Men kun en av mennene ble dømt, fordi det ikke var tilstrekkelig bevis for at de andre deltok i hendelsen fra 2010.

Lang saksbehandlingstid

Påtalemyndigheten mente mannen som nå er dømt burde fått en samlet straff på to år og seks måneder. Straffen ble imidlertid redusert fordi det har gått en lang tid.

Mannen må derfor i fengsel i ett år og fire måneder. Ett år og tre måneder av straffen er gjort betinget.

Forholdet ble anmeldt i Oslo i 2010, men etterforskeren som arbeidet med saken ble overført til Kripos og saken ble derfor liggende uten ytterligere etterforskning.

I 2013 ble saken oversendt Oslo statsadvokatembete og tiltale ble tatt ut rundt ett år etter oversendelsen.