Du kan miste lappen hvis du slurver med dette

– Sørg for at bilen er gravd ordentlig frem før du kjører, sier Andreas Rødø i UP.

En hvit bil med snø på taket.

NRK havnet bak denne bilen på E18 i Vestfold.

Foto: NRK

Det er ikke sjeldent Utrykningspolitiet (UP) ser at folk slurver med å renske bilen for snø og is før en kjøretur på denne tiden av året. Distriktsleder i Vestfold og Telemark, Andreas Rødø, sier det er viktig at du sikrer deg mot at snø ramler av bilen din.

– Når du starter, er bilen kald, så setter du på varmeapparatet og etter hvert begynner snøen å smelte. Ved oppbremsing kan du risikere at dette sklir fram, dekker frontruta og tar fra deg alt utsyn, med de fatale konsekvensene det kan ha.

Andreas Rødø

FLAKS: – Dessverre ser vi ikke så rent sjeldent at det er noen som slurver. Da må vi bare krysse fingrene og håpe at det går bra, for da er det flaks det handler om, ikke hvor dyktig sjåføren er, sier Andreas Rødø.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Snøen på bilen din kan også skape problemer for trafikken bak deg. I fart kan snøen og isen blåse av, og treffe andre kjørende og gående, legger Rødø til.

– Det er egentlig veldig farlig, og folk må være oppmerksomme på det.

Kan bli anmeldt

I tillegg til å kunne forårsake ulykker, risikerer du å miste førerkortet dersom politiet ser at du kjører med snø og is på taket.

– Det er ulykken dette kan føre til, man først og fremst må være redd for. Men skulle dem bli tatt av politiet risikerer de å bli anmeldt, og i verste fall miste førerkortet for en kortere eller lengre periode, sier Rødø.

– Bilen må være fri for snø på taket når du begynner å kjøre, understreker han.

Førerens ansvar

Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz forsikringsselskapet If slutter seg til det Rødø sier. De fører ingen statistikk over hvor mange skader som oppstår på grunn av dette. Clementz har imidlertid inntrykk av at de aller fleste er flinke til å fjerne snøen.

– Men det finnes sikkert en del forklaringer på hvorfor man ikke rakk det denne dagen, legger han til.

Clementz understreker at det er føreren som har ansvaret for at bilen skal være i kjørbar stand.

– Is skal fjernes fra ruter. Hvis snø ligger på taket og kan skli ned, utgjør det en fare. Ikke bare for deg selv, men også de du har i bilen og andre trafikanter, inkludert myke trafikanter. Det er helt åpenbart viktig for trafikksikkerheten å fjerne snø på taket.

I tillegg til konsekvensene UP nevner, kan det også få konsekvenser med tanke på forsikring dersom en skade oppstår.

– Det er imidlertid helt umulig å si hvilke konsekvenser det vil kunne få, fordi alle situasjoner er forskjellige. Mange ting teller inn. Det kan få konsekvenser i større eller mindre grad dersom du handlet grovt uaktsomt ved å ikke fjerne snøen, sier Clementz.