NRK Meny
Normal

Det holder ikke å bare skrape vinduene

– I verste fall kan det ende med førerkortbeslag, sier UP.

Bil med masse snø på taket og bakruta.

SNØ PÅ TAKET: I tillegg til at bilrutene skal være godt skrapet, skal det heller ikke være mye snø på taket når du skal ut å kjøre.

Foto: Privat

Hvert år, når snøen kommer, møter utrykningspolitiet (UP) på bilister som kjører uten godt nok utsyn. Men det er ikke bare rutene som skal være godt nok skrapet for at du skal beholde førerkortet og unngå bot, også taket skal være fritt for snø.

– Det er mange som ikke tenker på det, sier distriktsleder for UP i Vestfold og Telemark, Andreas Rødø.

– Du må grave frem bilen når du skal kjøre, ikke bare skrape vinduene, fortsetter han.

Hvis du blir stoppet med veldig mye snø på taket, kan det ende i en anmeldelse, som kan resultere i et førerkortbeslag.

Andreas Rødø.

SIKKERHET: Andreas Rødø forteller at UP møter på mange som skulle brukt litt mer tid på bilen sin før de satte seg bak rattet.

Foto: Politiet

– Faren med å kjøre med mye snø på taket er at det kan blåse av, treffe kjøretøy bak og forstyrre dem. Det kan også sige frem på egen frontrute når du bremser opp. Det er egentlig veldig alvorlig, men noe mange ikke tenker på dessverre.

  • Her ser du værmeldingen for ditt område

– Vi er på veien 24/7

Hvis bilruta di er for dårlig skrapet, vurderer UP hva reaksjonen skal bli ut fra hvert enkelt tilfelle.

– I de mildeste tilfellene kan du få et forenklet forelegg på 2000 kroner. I verste fall kan det ende med anmeldelse og førerkortbeslag, sier Rødø.

I tillegg skal lykter og bilskilt være fritt for is og snø.

– Vi er på veien 24/7, mer eller mindre året rundt. Dette er en tid på året der vi ofte ser denne type ting i trafikken, og da reagerer vi spesielt på det.

– Det er ikke risikoen for å bli tatt av UP, men risikoen for en ulykke som virkelig betyr noe. Det er det vi etter beste evne prøver å unngå ved å stoppe sjåfører som gir blaffen i disse bestemmelsene, avslutter Rødø.