Hopp til innhold

Unngå brannfarlig bobilferie

Larvik brannvesen oppfordrer folk til å ta forholdsregler slik at ikke ferien går opp i røyk.

Seks bobiler påtent

Dette kan bli konsekvensene om det begynner å brenne i en bobil med for liten plass til bilene rundt. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Tor René Stryger / NRK

Sommeren er rett rundt hjørnet, og mange er i disse dager godt i gang med å klargjøre bobilen for ferien. Også de som driver alle bobil- og campingplassene landet rundt er klare for høysesong.

Men det er enkelte ting som må være på plass. I forrige uke måtte Larvik bobilhavn i Indre havn stenge etter at brannvesenet påpekte en rekke mangler ved området, skriver Østlands-Posten.

Vær obs selv

Selv om det er eierne av campingplassen som har ansvar for sikkerheten kan det være greit som bobileier å være obs på enkelte ting når en rigger seg til på en plass.

– Det skal minst være tre meter mellom hver bil, og plassene skal være godt merket. Dette er for å redusere risikoen for spredning dersom en av bilene begynner å brenne, sier Roar Asbjørnrød, leder for forebyggende avdeling i Larvik brannvesen.

I tillegg skal alle campingplasser være utstyrt med brannslukkingsutstyr, i form av slanger eller apparater. Dette skal også være standarutstyr i en bobil ifølge Asbjørnrød.

En egen boenhet

En bobil er, på lik linje som en båt eller en campingvogn, å regne som en egen boenhet. Da er det krav til brannslukningsapparat og røykvarsler.

– Det er også mulig å sette opp gassvarsler, som varsler om en eventuell lekkasje. Det er en god sikkerhet, sier Asbjørnrød.

Det skal minst være tre meter mellom hver bil, og plassene skal være godt merket.

Roar Asbjørnrød i Larvik Brannvesen

Er bobileierne selv flinke til å passe på at alt bilen er i forsvarlig stand?

– Det er veldig individuelt. Noen har mer fokus på det enn andre. Derfor er vi opptatt av at det er god informasjon å finne på bobilplassene, spesielt de som er ubetjent, sier Asbjørnrød.

Han tenker da spesielt på informasjon om hvordan en plasserer bilen, branninnstruks og hvor en ringer dersom det begynner å brenne.

Jevnlig tilsyn

Brannvesenet fører jevnlig tilsyn med camping- og bobilplassene i Larvik. Når det gjelder å se hvordan folk har det inne i bilene så er de forsiktig med å trenge seg på, men ofte får de komme inn å se dersom de spør.

De vanligste feilene er mangel på røykvarslere eller slukkeapparater.

Når det gjelder selve bobil- eller campingplassen så oppdager brannvesenet, forutenom mangel på oppmerking av plasser og brannslukningsutstyr, feil på det elektriske anlegget på plassen.

– På en bobilplass skal hver bil ha sin egen sikring og stikkontakt, sånn at det ikke blir mange skjøteledinger på kryss og tvers. I tillegg må skjøteledningen som går inn til bilen være av et visst kvadrat sånn at den kan klare å føre strømmen som skal inn til bilen, avslutter Asbjørnrød.