NRK Meny
Normal

– Ødelegger langrennssporten

TØNSBERG (NRK): Denne vinteren skal unge skiløpere teste om stakeforbud i motbakker kan redde klassisk stil i langrenn.

Ski-NM junior, Gåsbu

TESTER: Juniorer skal teste ut stakefrie soner i stafett den kommende sesongen. Dette bildet er fra junior-NM på Gåsbu 2007.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Nylig vant Didrik Tønseth 15-kilometeren i klassisk stil på blanke ski i sesongåpningen i langrenn på Beitostølen. Stadig flere skiløpere stiller til start uten festesmøring i klassisk stil og staker seg gjennom løypa, også i de yngre klassene.

– I fjor var det flere norgescuprenn for juniorer hvor de fleste gikk uten festesmøring. Det er helt nytt i langrennsammenheng, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Fredrik Aukland

POSITIV: NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland er positiv til å teste ut stakefrie soner, men vil samtidig ikke ha for mange regler i barneidretten.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Flere skirenn med restriksjoner

Det internasjonale skiforbundet ser ikke på staking som en fullverdig teknikk i klassisk stil i konkurranser. For å beholde den klassiske stilen, skal yngre klasser teste ut å ha stakefrie soner i skirenn i år for å tvinge løpere til å gå diagonalgang.

Norges Skiforbunds høstmøte ble det bestemt at det skal være stakefrie soner på alle norgescuprenn for junior, stafett i NM Junior, sprint og stafett i Hovedlandsrennet og i seniorcup i Gålåsprinten 26–27. november.

Skiforbundet oppfordrer også skikretser til å ha stakefrie soner. I Botnerennet i Holmestrand i januar 2017 blir det ikke tillatt å stake i en motbakke, forteller leder for langrennsgruppa i Botne skiklubb, Morten Mobråthen.

– Stakefrie soner er et tiltak for å sikre klassisk teknikk. Det er et uttalt mål som vi ønsker å være lojale mot, sier Mobråthen.

I tillegg er det innført i alle skirenn fra elitenivå til barneskirenn at stavhøyden i klassisk stil ikke kan være høyere enn 83 prosent av skiløperens høyde.

Les også: Skistavene blir kortere – sjekk de nye reglene her

Vil ikke ha regler

Fredrik Aukland har delte meninger om stakefrie soner.

– Det kan være med å redde klassisk stil og det ser jeg på som positivt. Samtidig ser jeg helst at man burde ha unngått soner og at klassisk stil kan bestå, selv om man velger å stake.

– Hva synes du om stakefrie soner i barneidretten?

– På barneidrettsnivå mener jeg vi skal ha minst mulig regler og kontroller slik at idretten blir lett å gjennomføre. Jeg mener at slik klassisk stil er i dag, bør den bestå fremover, sier Aukland.

Andrine Harriet Fremstad, Simen Bergh Pedersen

– ØDELEGGENDE: De 16 år gamle skiløperne Simen Bergh Pedersen og Andrine Harriet Fremstad vil beholde klassisk stil i langrenn, men vil ikke ha stakefrie soner.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Ødelegger langrennssporten

De 16 år gamle skiløperne Simen Bergh Pedersen og Andrine Harriet Fremstad som går på den videregående skolen Wang toppidrett i Tønsberg har begge staket seg gjennom klassiske skirenn. De vil ikke ha stakefrie partier.

– Det ødelegger langrennssporten helt. Vi blir mer opptatt av regler enn langrenn. Nei, det blir for dumt, sier Simen Bergh Pedersen.

– Jeg tenker ikke at stakefrie soner og stavlengder er det som skal til for å bevare klassisk, for da får du ikke velge fritt hva du vil gjøre. Hvis du har god fart opp inn i en bakke og staker i en stakefri sone, kan du bli disket, selv om du går et veldig bra renn, sier Andrine Harriet Fremstad.