Hopp til innhold

Foreldre etterspør kjendisøkonomer

TØNSBERG (NRK): Silje Sandmæl er en etterspurt forbrukerøkonom fra foreldre som ønsker rådgivning om privatøkonomi til barna sine. – Kunnskapen er veldig lav, sier Sandmæl.

Silje Sandmæl

HJELPER UNGE: Silje Sandmæl har hjulpet mange unge mennesker ut av økonomiske problemer. De fleste havner på skråplan på grunn av uvitenhet ifølge forbrukerøkonomen.

Foto: DNB

Sandmæl, blant annet kjent fra TV3s program «Luksusfellen», blir til tider overrasket over hvor lite unge i dag vet om privatøkonomi.

– Mange blir overrasket over både regninger på husleie og strøm når de flytter hjemmefra, og fortsetter å bruke penger som tidligere. Dette fører ofte til dyre kredittkortlån, sier Sandmæl.

Les også: Unges kredittgjeld vekker oppsikt i utlandet

Inkassogjelden øker

I Norge i dag har unge voksne i alderen 18–26 år samlet en inkassogjeld på 1,1 milliard kroner ifølge ferske tall fra inkassoselskapet Intrum Justisia. I tillegg viser undersøkelser at kun halvparten av landets 18-åringer vet hva renter er.

Øystein Dyre Hansen

18-ÅRSSAMTALE: DNB i Tønsberg, med banksjef Øystein Dyre Hansen i spissen, tilbyr sine unge kunder en 18-årssamtale hvor en blant annet snakker om viktigheten av å ha kontroll på sin egen privatøkonomi.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

– Dette er skremmende tall, sier banksjef i DNB i Tønsberg Øystein Dyre Hansen.

Han forteller at de stadig oftere får telefoner fra foreldre som ønsker økonomisk veiledning til ungdommene sine. Og da gjerne en kjent en. Men han garanterer at ekspertisen de har lokalt er like god som den en ser på TV.

DNB tilbyr også alle kundene sine en 18-årssamtale, hvor nettopp privatøkonomi er tema. Tønsberg gjennomføres ca. 40 slike samtaler i måneden.

Hansen mener, i likhet med Sandmæl at det er viktig å begynne og snakke med barna om økonomi tidlig. I tillegg ønsker de begge temaet inn på timeplanen i skolen.

– La det blir en del av kveldskosen, fortell barna hvor viktig det er å ha et sunt forhold til penger, og lær den hvordan det er mulig å få til, sier Hansen.

Sandmæl mener også det er viktig å være åpen med barna om hva en tjener. Vise budsjetter, inntekter og utgifter.

– Da har de bedre forutsetninger for å vite hvor pengene går, og får en forståelse av at det må prioriteres hva man bruker penger på, sier Sandmæl.

Må disponere pengene

På Greveskogen videregående skole i Tønsberg finner NRK 18-åringene Magnus Bomann og Emilie A. Johansen. De går begge siste året, og nå går det meste av pengene de har til overs til russebuss-sparing. De får begge 1000 kroner i lommepenger hver måned, og innrømmer at det ikke alltid er like lett å få pengene til å strekke til hele måneden.

– Jeg må vurdere de kjøpene jeg ønsker å gjøre, og det hender at det er tomt en stund før jeg får penger igjen, sier Bomann, mens Johansen nikker.

18-åringer ved Greveskogen vgs

SPARER LITE: Alle pengene som Magnus Bomann og Emilie A. Johansen sparer akkurat nå skal gå til russebuss. Egen bolig er ennå et fjernt mål.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Begge forteller videre at foreldrene deres har snakket med dem om økonomi, dog ikke veldig detaljert. Men Bomann sier at moren hans har gitt han streng beskjed om ikke å bruke penger han ikke har.

Tror du det ville ha en effekt om en kjendisøkonom snakket med deg om privatøkonomi?

– Jeg tror kanskje jeg ville hørt mer på en kjendisøkonom enn foreldrene mine, innrømmer Johansen.

Håper å gjøre en forandring

Sandmæl forteller at foreldrene som tar kontakt sier nettopp det at det er enklere å få barna til å skjønne alvoret når de får tips og råd fra andre.

– Mitt mål er at barn og unge skal vokse opp å ha økonomisk kontroll. Har man ikke det så mister man mestringsfølelsen noe som igjen går utover livskvaliteten, avslutter Sandmæl.