NRK Meny
Normal

Historisk mordgåte

Birkebeineren ble kastet i en brønn av baglerne for 800 år siden. Nå har han kommet til fiendens territorium og baglerbyen Tønsberg for å lære oss mer om historien.

Birkebeiner til Tønsberg

FUNN: Trolig er funnet fra Sverresborg i 1197.

– Er vi heldige kan vi se dødsårsaken. Jeg kan røpe at vi allerede har sett enkelte skader på skjelettet. Det som blir utfordringen er å finne ut når disse skadene skjedde, forteller Hanne Ekstrøm Jordahl.

Hun er osteoarkeolog, ekspert på skjeletter, og jobber i Norsk institutt for kulturminneforskning i Tønsberg.

Det er hennes oppgave å nøste opp i hva som egentlig skjedde med Birkebeineren som kom med fly fra Sverresborg i Trondheim til Tønsberg på torsdag.

I Sverres saga beskrives det hvordan Baglerne kaster en birkebeiner i en brønn i 1197.

– Sagaen sier at de kastet en død mann i brønnen. Det er spennende å finne ut av om han ble drept av baglerne eller døde på andre måter. Jeg tipper det første, sier Jordahl.

– Bekrefter Sverres saga

Levningene etter birkebeineren ble funnet i begynnelsen av juni i år. Utgravingen og analysene finansieres av Riksantikvaren. Saksbehandler Cathrine Brattekværne mener funnet kan gi nye opplysninger om hvem birkebeineren var og om Sverresborgs historie.

– Det gir oss også nye opplysninger om Sverres saga som nå egentlig viser seg å være bekreftet. Det er første gang vi opplever, sier Brattkværne.

Krimhistorie

Hver knokkel skal vaskes og nakkevirvlene undersøkes for spor etter kutt og hugg. Jordahl forteller at hun behandler arbeidet som en 800 år gammel mordgåte.

– Noe som er spennende med prosjektet er at vi har behandlet det som et historisk åsted. Vi har også hatt et samarbeid med politiet og en av deres åstedsgranskere.

Allerede nå kan Jordahl si med sikkerhet at skjelettet tilhører en maskulin og kraftig mann. Med en høyde på omtrent 178 cm var han en relativt høy person i for sin tid. Dette kan kanskje bety at han har vært en lederskikkelse.