Undersøkelse: Seks av ti bytter julegaver

TØNSBERG (NRK): – Det er bedre for både miljøet og en selv å bytte til noe man virkelig trenger, sier Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet.

Audun Aardahl Wegge bytter julegave

BYTTET GAVE: Audun Aardal Wegge var innom Extra leker sammen med moren sin for å bytte en julegave og kjøpte en elektrisk bil som stod på ønskelista til jul.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Mange bruker romjula til å bytte julegaver. En undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag fra Forbrukerrådet, viser at seks av ti bytter julegaver de ikke trenger eller ikke liker.

– Selv om det ikke er en lovbestemt rett, kan du bytte varer i romjula. Det kommer av langvarig praksis i handelsstanden. Mange butikker lar deg bytte julegaver i januar også, men betingelsene varierer fra butikk til butikk, sier Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet, i en pressemelding.

Pia Cecilie Høst

FORBRUKERRÅDET: Pia Cecilie Høst anbefaler deg å bytte julegaver du ikke kommer til å bruke.

Undersøkelsen viser også at flere enn før bytter fordi de tenker på miljøet og ikke vil sløse. For tre år siden var det 15 prosent som byttet av denne grunn. Nå er tallet 22 prosent.

– Romjula er en god tid for å bytting av julegaver. Det er dessuten bedre for både miljøet og en selv å bytte til noe man virkelig trenger, enn å la tingene ligge å slenge hjemme, sier Høst.

Hektisk på leketøysbutikk

På Extra leker i Tønsberg merket de at 3. juledag er «den store byttedagen» for mange. De aller fleste kundene var innom for å bytte julegaver.

– Det er ikke så mange som kjøper ting i dag. Det er mest bytting, sier ekspeditør Ingeborg Gjerpe Hugdahl.

Audun Aardal Wegge var innom sammen med moren sin. Han byttet en leke han hadde fått til jul.

– Jeg har 699 kroner, og hvis det er noe som koster 100 eller 200 kroner over, kan mamma kjøpe det til meg, sier han.

Planen var å kjøpe et Star Wars-sverd, men etter litt tid i butikken endte han med å bytte til seg en elektrisk bil som også stod på ønskelista til jul.

Ingeborg Gjerpe Hugdahl, Extra Leker

TRAVELT: Ingeborg Gjerpe Hugdahl hos Extra Leker hadde en travel dag på "den store byttedagen" 27. desember.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Rikke Margrethe Hammarstrøm var med lillebroren Robin som skulle bytte en traktor han hadde fått.

– Han har så mange traktorer, og skal i stedet kjøpe en lastebil med henger, forklarer hun.

Tilgodelapp

Det er imidlertid ikke alle som har planen klar, og da er løsningen ofte en tilgodelapp.

I pressemeldingen fra Forbrukerrådet minner Høst om at mange tilgodelapper blir liggende skuffen hjemme, og ender opp med å bli verdiløse.

– Bruk dem nå, når du likevel skal bytte julegaver. Det kan ligge betydelige verdier i det, og i romjulssalg kan du få ekstra valuta for pengene, med mindre det står noe annet på tilgodelappen, sier hun.