Hopp til innhold

Ulovlige budrunder

Flere personer legger ut festivalpass til Slottsfjellfestivalen for salg, og selger billetten til høystbydende. Dette er ulovlig.

Slottsfjell.

Mange vil ha, og slett ikke alle får billetter til Slottsfjellfestivalen.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

Tredagerspassene til Slottsfjellfestivalen ble utsolgt rekordtidlig i år. Allerede i begynnelsen av mars var det tomt. I fjor ble det utsolgt i april.

Det er fortsatt flere som ønsker seg tre dager på festivalen, noe som fører til budrunder. Her kan prisen gå langt over det som er originalpris.

Kan kreve penger tilbake

Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukerombudet, forteller at dette er ulovlig.

– Det er egen lov som forbyr å ta høyere pris enn det billetter opprinnelig er solgt for.

Slottsfjellfestivalen

Kjøper du billett på svartebørsen, kan det hende du kjøper katta i sekken og blir sittende uten festivalminner.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Han tror det er flere grunner til at folk selger billettene til en dyrere pris.

– Det kan være at noen ikke har fått med seg dette forbudet, men jeg tror nok det er noen som gjør dette helt bevisst for å tjene penger. Noen av dem er kanskje profesjonelle svartebørsselgere.

Skulle du ha vunnet en slik budrunde, kan du kreve å få tilbake penger.

– I prinsippet kan du kontakte den som har solgt deg billetten og kreve å få tilbake det beløpet du har betalt over pålydende pris, og samtidig beholde billetten.

Sletter innlegg

Pressesjef Siri Narverud Moen forteller at de gjør det de kan for å få bukt med problemet.

Presseansvarlig, Slottsfjellfestivalen 2013

Pressesjef Siri Narverud Moen ber folk styre unna svartebørsen.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK


– Hver gang vi opplever at noen prøver å bruke våre kanaler, som for eksempel en Slottsfjellrelatert Facebook-side, så gjør vi det vi kan for å slette disse innleggene.

Hun sier at de legger ned mye arbeid i å informere folk om at dette er forbudt.

– Generelt så vil vi ikke at folk skal bli lurt, og vi informerer så mye vi kan i alle kanaler om at det er forbudt, og om at vi ikke kan garantere for billetter som er kjøpt fra en uoffisiell kilde. Hvis man har kjøpt billetter fra noen andre enn oss, så ber vi folk om å være oppmerksomme.

Flere legger ut billetter for salg på sine egne private Facebook-profiler. Narverud Moen forteller at det er vanskelig for dem å gjøre noe med dette.

Har grunn til å tro at noen har blitt lurt

– De finnes jo der ute, og vi liker å tro det beste om publikummet vårt. Vi kan dessverre ikke ta ansvar for dumme ting som folk finner på. Vi kan ikke gjøre så veldig mye mer enn å oppfordre folk til å ikke ta en fortjeneste på billettene de selger, sier hun.

Nå råder pressesjefen de som ikke har fått tak i festivalpass til å kjøpe dagspass til festivalens første dag; torsdag. Denne dagen er fremdeles ikke utsolgt. Kjøper du en billett på svartebørsen kan du risikere å måtte gå hjem uten ferske festivalminner.

– Vi har grunn til å tro at det kan være noen som har blitt lurt av en selger som kan ha tilbudt falsk billett til årets slottsfjell, sier hun og legger til at hun i så fall synes det er trist. Hun vet ikke om noen som ble lurt i fjor.