Hopp til innhold

Uenige om Christoffers skadeårsak

Etter en ny undersøkelse, er ikke Kripos enig med rettsmedisinernes teori om årsaken til at Christoffer ble skadet.

Christoffer Gjerstad Kihle

Sjuende dagen i Christoffer-saken er i gang.

Foto: Petter Melsom / NRK

Også en undersøkende journalist som har erfaring fra undersøkelser i andre kriminalsaker, hadde en annen oppfatning enn rettsmedisinene i Tønsberg tingrett, der Christoffer-saken fortsatte på sjuende dagen.

Journalist Geir Selvik Malthe-Sørenssen vitnet i retten onsdag. Han har, etter oppdrag fra den dømte stefarens advokat Brynjar Meling, gjort en del undersøkelser i saken. Han har blant annet gjort forsøk for å finne ut om mønsteret som Christoffer hadde i tinningen kunne stamme fra tapetet på rommet hans.

Rettsmedisinerne mener at Christoffers hodeskade skyldes at hodet hans er støtt kraftig mot noe og har ikke utelukket at det er veggen på rommet hans. Da han ble funnet død i sengen sin hjemme i Kodal i 2005 hadde han et 17 centimeter langt skallebrudd.

Rettsmedisinerne mener, ut fra undersøkelser på Christoffers rom sammen med politiet, at avtegningene kan stamme fra støt mot veggen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Thomas Randby og Geir Selvik Malthe Sørenssen

Advokat Thomas Randby, og journalist Geir Selvik Malthe-Sørenssen i Tønsberg tingrett i dag.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Gjorde nye undersøkelser

Malthe-Sørensen var usikker på dette ut fra sine undersøkelser, som han gjorde ved å trykke sin egens sønns hode mot veggen i noen minutter for å få en avtegning av tapetet i pannen.

Han sa i retten at han brukte pannen som han anså for å ha samme hud som tinningen. Malthe-Sørensen mente at hans resultat ikke viser det samme som rettsmedisinerne har kommet fram til.

Han vurderte også om trykkmerkene kunne komme fra noe annet, for eksempel et klesplagg. Han gjorde derfor en ny undersøkelse med sin sønn, men denne gang med Christoffers lue på.

Han mener at den avtegningen som da kom fram, var mer lik den som var på Christoffers hode.

Malthe-Sørensen presiserte i retten at han er lekmann og ikke spesialist på dette området.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tom Luka

Tom Luka fra Kripos går imot en del av rettsmedisinernes konklusjoner. Her viser han avstøpninger av tapetet i Christoffers hjem. Til venstre avstøpningen som ble gjort på åstedet få dager etter at Christoffer døde og til høyre en ny avstøpning som er gjort i år.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Mye usikkerhet

Politibetjent Tom Luka ved Kripos forklarte seg også i retten onsdag.

Han har i nyere tid gjort nye avstøpninger i Chistoffers hjem på anmodning fra forsvarer. Tapetet var overmalt et par ganger, så han han tok avstøpningen i et tilstøtende kott som har samme tapet.

Han forklarte detaljer som sine funn og mulig sammenheng med avtegning på Christoffer. Han sier det er vanskelig å konkludere. Han har også undersøkt lua og mulig sammenheng med den. Han mener det er vanskelig at lua har satt sine avtrykk.

Luka konkluderer med at mønsteret på Christoffers hode ikke kan identifisere gjenstanden eller mulig vegg som har ført til avtegningen. Han sier det er mer sannsynlig at avtrykket ikke stammer fra trykk mot tapetet, enn at det gjør det.

Rekonstruerte avtrykk

Om lua sier han at det må rettsmedisinerne vurdere, fordi han er usikker på om lua kan avsette et slikt mønster, spesielt fordi Christoffer ble skadet og det som følger av en skade, med blødning og hevelse.

I disse bevisene knytter det seg mange usikkerheter, blant annet luas tykkelse og mengden hår som Christoffer hadde i tinningen der han hadde merkene. Hvilken betydning de nye bevisene vil få for sakens utfall, kan bare retten gi svar på.

Tapetspor og avtrykket på Christoffers hode er vurdert på nytt av rettsmedisinerne
22. mars laget de en ny rekonstruksjon gjort på rettspatologisk institutt.

Opprettholder sin konklusjon

Rettsmedisinerne opprettholder sin konklusjon fra undersøkelsen dagen etter at Christoffer døde. De mener at hodeskaden kan ha oppstått som føge av støt mot veggen i rommet der han bodde.

– Dette er ikke noe identifikasjonsbesis, men merkene på hodet kan være fra tapetet, sa rettsmedisiner Torleif Rognum.

Rettsmedisinerne fikk for få dager siden en tapetbit fra huset. Fire personer har trykket hodet sitt mot tapetet og avtrykkene.

NRK.no følger rettssaken i Tønsberg tingrett.