NRK Meny
Normal

Uenige om brannvesen

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil ha ett brannvesen for hele Vestfold. Foreløpig er ikke det en løsning som brannsjefen i Sandefjord vil gå inn for.

Magne Johannessen og Anne Rygh Pedersen

Det var gemyttlig stemning i studio da brannsjef Magne Johannessen og avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB debatterte en eventuell omorganisering av brannvesenet i Vestfold. Men helt enige var de ikke.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

DSB jobber med planer om å omorganisere brannvesenet i Vestfold slik at det utgjør én enhet. I dag er det to enheter i fylket – Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) og en samarbeidsmodell mellom Sandefjord og Larvik brannvesen.

– Vi ønsker oss en fastere struktur som gir et best mulig forebyggende fagmiljø. Korte avstander gjør at alt ligger til rette for én enhet for brannvesenet, på lik linje med det politiet har for eksempel.

Det sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør for brann og redning i DSB. Hun er også opptatt av at man har én ledelse som har et større apparat i ryggen ved store hendelser.

Både fordeler og ulemper

Brannsjef Magne Johannessen i Sandefjord ser en del fordeler med én enhet, men er foreløpig ikke for en sammenslåing.

– DSB er opptatt av å ha færre brannsjefer å forholde seg til, og de tenker bare brann. Men kommunene har også andre oppgaver de ønsker å bruke brannvesenet til.

Kan skje gradvis

Rygh Pedersen ser for seg at en sammenslåing til én enhet kan skje som en gradvis tilnærming.

– For eksempel kan man ha en felles forebyggende avdeling. Eller man kan se på løsninger som en felles overordnet vakt i Vestfold. Så kan dette kanskje vokse seg sammen etter hvert.

Lytter til politikerne

Johannessen understreker at han forholder seg til politikerne, siden de er hans arbeidsgivere.

– Så hvis politikerne sier ja til et enhetlig brannvesen i Vestfold, så er du med?

– Ja, selvfølgelig. Vi har en fordel med korte avstander, og jeg er helt enig i at alle trenger øvelser for større hendelser. Men jeg er opptatt av at forebyggende avdeling ikke flyttes ut fra brannstasjonene som noen har gjort. Det er viktig med tett samarbeid mellom beredskap og forebygging.

Brannbil illustrasjon
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX