Uavklart i Re kommune

Senterpartiet er det største partiet i Re. Men sittende ordfører Thorvald Hillestads parti gikk tilbake ved årets valg og er avhengig av nye samarbeidspartnere for å sikre flertall i kommunestyret.

Thorvald Hillestad

Thorvald Hillestad (Sp) må finne en ny samarbeidspartner for å kunne fortsette som ordfører.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Valglogo

Senterpartiet i Re får tre færre representanter i det nye kommunestyret og får dermed seks representanter. Det viser resultatene etter gårsdagens valg. Likevel er Senterpartiet fortsatt størst med 24,5 prosent av stemmene i Re kommune.

Arbeiderpartiet fikk 22,1 prosent oppslutning og er nest størst. Det ga partiet to flere representanter enn i forrige periode og dermed har de seks representanter og har like mange representanter som Senterpartiet.

Høyre og Frp får fire representanter hver. KrF får to representanter, mens SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne får en representant hver.

Senterpartiet får sammen med Arbeiderpartiet 12 representanter, men trenger 13 for å sikre flertall i kommunestyret som har 25 plasser.

Åpent om samarbeidspartner

Høyre, Frp, Venstre og KrF får 11 representanter, men går MPG til høyresiden får også de 12 representanter. Dermed er Thorvald Hillestad avhengig av å samarbeide med et parti til for å sikre flertallet i det nye kommunestyret. Det kan bli SV, eller MDG om de velger rødgrønt fremfor blågrønt.

Ordfører Thorvald Hillestad sier det er åpent hvem som kan bli den tredje samarbeidspartneren.

– Vi har ikke brukt natta til å tenke på det. Nå skal vi gå gjennom resultatene i ro og mak og se hva vi kan få til, sier ordfører Thorvald Hillestad fra Senterpartiet.

– Ikke logisk

Senterpartiet mistet tre representanter i forhold til forrige valg.

– Jeg vet ikke hva som er grunnen til det, sier Hillestad.

Kan det ha sammenheng med en mulig kommunesammenslåing?

– Det vet jeg ikke. Jeg har riktignok frontet det, men det er flere partier som mener det er fornuftig. Det er kun SV som har gått klart imot. Og Arbeiderpartiet har samme syn som oss. Så det er ikke logisk at de går frem og vi tilbake om det er dette velgerne har vært opptatt av, sier Hillestad.