Tyranniserte familien i flere år

En 56 år gammel mann er i Drammen tingrett dømt for gjentatt vold og trusler om vold mot sin tidligere samboer og deres barn.

Drammen tinghus

DØMT: Rettssaken mot en 56 år gammel mann i Drammen tingrett endte med en dom på ett år og åtte måneder. Volden han sto tiltalt for skjedde hovedsakelig i Sandefjord.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Volden skjedde ifølge dommen over en periode på to år da familien bodde i Sandefjord.

Mannen, som ikke lenger bor i Vestfold, må sitte i fengsel i ett år og åtte måneder, samt betale oppreisning til sin tidligere samboer, sin sønn og sin stesønn på totalt 240 000 kroner.

Slo samboeren med vedkubbe

I Drammen tingrett tegnet familien til den dømte mannen et bilde av en person som har ukontrollert sinne.

I toårsperioden som dommen dreier seg rundt, har mannen utsatt sin familie for jevnlig psykisk og fysisk vold. Blant annet ved kvelertak, slag og dytting.

Ved en anledning slo mannen sin samboer i ryggen med en vedkubbe. En annen gang hadde kvinnen lest en tekstmelding på mannens telefon og blitt så såret av det hun leste, at hun kastet mobilen i gulvet. Mannen reagerte med å presse henne opp mot veggen og ta kvelertak. Stesønnen kom til og med en lommekniv stakk han stefaren i ryggen for at han skulle slippe moren. Etter et basketak mellom stefar og stesønn, forsvant 56-åringen ut av huset.

Mener familien var ute etter ham

I tingretten erkjente mannen ikke straffskyld. Han benektet også at det hadde forekommet voldsepisoder.

Retten fant det imidlertid hevet over enhver tvil at 56-åringen er skyldig i det han sto tiltalt for. I dommen heter det at mannen introduserte en konspirasjonsteori gående ut på at samboeren, sønnen og stesønnen ville ramme ham.

Vurderingen gjort av dommerne var imidlertid at kombinasjonen av fysisk og psykisk vold som en vekselspill måtte være svært bevisst, og at saken er svært alvorlig.

Ilagt kontaktforbud

I tillegg til fengselsstraffen på ett år og åtte måneder, kan ikke 56-åringen de neste fem årene oppsøke eller kontakte sin tidligere samboer og deres barn. Hvilken kontakt han får ha med sin biologiske sønn avgjøres sivilrettslig, heter det i dommen.