NRK Meny
Normal

Tusenvis mistet strømmen i helgen

Flere tusen husstander i Vestfold og Telemark har vært uten strøm i helgen. Mandag morgen var tallet lavere, men fortsatt er flere hundre rammet av strømbrudd.

Reperasjon av strømlinjer - Skagerak Energi

FEILRETTING: Mannskaper fra Skagerak reparerer strømledninger

Foto: Skagerak Energi

Mye tung og våt snø, som fikk trær til å falle over strømledningene, førte til flere strømbrudd i helgen. Lørdag formiddag forsvant strømmen i flere kommuner i Vestfold, Telemark og Agder-fylkene og på det meste var mange tusen husstander strømløse.

– Det har vært en svært tøff situasjon for mange kommuner, spesielt i indre deler av Vestfold som har fått mye snø, sier fylkesberedskapssjef Jan Helge Kaiser.

Jan Helge Kaiser

Jan Helge Kaiser, fylkesberedskapssjef i Vestfold

Foto: Arne Fredrik Næss / NRK

Mandag morgen var fortsatt 956 husstander i Vestfold og Telemark uten strøm.

Flere kommuner måtte i helgen evakuere eldre og pleietrengende.

Evakuerte bofellesskap

Lardal kommune er en av kommunene som ble hardt rammet i helgen.

Et aggregat sørget for strøm til sykehjemmet, men kommunen måtte trå til for eldre og pleietrengende som ikke har mulighet til å fyre med ved.

Søndag valgte de å evakuere beboerne i kommunes bofellesskap for eldre.

– Noen beboere ble hentet av pårørende og noen ble innkvartert på sykehjemmet, men det var også noen som ønsket å bli i leiligheten, forteller ordfører Knut Olav Omholt.

Dyp snø

Arbeid på linjenettet

Feilrettingsarbeidet har pågått i hele helgen.

Foto: Skagerak Energi

Mannskaper fra Skagerak Nett har jobbet på spreng i hele helgen med å utbedre skadene, men den dype snøen gjør det problematisk å komme fram.

– Snøen skaper problemer både for linjenettet vårt og mannskapene våre. Det har vært mange trær som har bukket under for all snøen og falt mot linjenettet vårt. Men det tar også tid for mannskapene våre å komme fram for å utbedre skadene, sier informasjonssjef Ruhne Nilssen.

Han håper de får orden på strømnettet i løpet av natta, men tror noen kunder ikke har strømmen tilbake før mandag.

– Vi har nok en følelse av at dette kan pågå en stund også mandag, sier Nilssen.

Ustabil mobildekning

I tillegg til at strømmen forsvant fikk flere kommuner problemer med at mobildekningen forsvant i perioder.

I Lardal måtte de utstyre ansatte i hjemmesykepleien med sikringsradioer.

– Sikringsradioer er en type radio som er vanlig på bygda og den bruker vi til å kommunisere med når mobilnettet er ute, sier Omholt.

Sårbar infrastruktur

Det at både strømnettet og mobilnettet falt ut i lange perioder i store deler av fylket vil bli fulgt opp, sier fylkesberedskapssjefen.

– En ting er at strømmen faller ut, men på et tidspunkt så det også ut som om vi skulle miste vannet, i tillegg har mobildekningen vært svært ustabilt i helgen, sier Kaiser.

Både vannforsyningen og mobilbasestasjonene er avhengig av strøm. Han vil derfor ha en dialog med Skagerak om helgens utfordringer.

– Vi er svært avhengig av denne typen infrastruktur og når de tre tingene inntreffer i samme hendelse blir det sårbart, sier Kaiser.