– Det grenser mot miljøkriminalitet

Turistforeningen beklager.

Skibergfjell

UTEN TILLATELSE: Tønsberg og omegn turistforening satt opp denne stolpen på Skibergfjell uten å ta kontakt med grunneieren. Partene har nå kommet frem til en minnelig ordning og stolpen blir flyttet til et mer passende sted.

Foto: Privat

– Jeg er veldig lei meg og frustrert, sier grunneier Olav Bjørnli, etter at han oppdaget stolpen Turistforeningen har boret ned i fjellet.

Skibergfjell er det høyeste stedet i Vestfold med sine 632 meter over havet. I 1877 ble det satt opp en granittsøyle som ble brukt som trigonometrisk punkt for å måle størrelsen på jordkloden. Området ble like før jul i fjor vernet av Kongen i statsråd.

Sent i fjor høst plasserte Tønsberg og omegn turistforening opp en stolpe ved siden av granittsøylen. Grunneier Olav Bjørnli var ikke varslet i forkant, og han sier til NRK at det grenser mot miljøkriminalitet.

Han vil ikke kommentere saken ytterligere enn at han er fortørnet over måten Turistforeningen har tatt seg fram på.

Tar selvkritikk

Stolpen ble satt opp i forbindelse med en kampanje for å få flere til å besøke fjelltoppene i Vestfold. Det ble utplassert flere slike stolper med navneskilt og postkasse rundt om i fylket, men turistforeningen innrømmet at det har skjedd en glipp, slik at grunneieren for Skibergfjell ikke ble kontaktet i forkant.

– Vi er lei oss og fortvilet over det som har skjedd. Det er ikke slik vi ønsker å framstå, sier prosjektkoordinator Ulf Heming Rødvik i Tønsberg og omegn turistforening.

Nå lover han bot og bedring.

– Stolpen blir fjernet så fort som mulig, og vi vil gjøre alt vi kan for å bøte på skaden, sier Rødvik.

Turistforeningen og grunneieren har hatt kontakt de siste dagene, og har etter hva NRK kjenner til kommet frem til en minnelig ordning.