NRK Meny
Normal

Firma mistet kontrakten etter dette

– Vi lever i et samfunn der ting skal skje på kortere og kortere tid, sier daglig leder.

Usikra arbeidere

Her ser vi to menn gå usikret ut på utsiden av sikkerhetsgjerdet og ut på kanten den høye bygningen. FOTO: PRIVAT

Foto: Privat

Tirsdag ble tre av Uni Ståls arbeidere bortvist fra byggeplassen på Veidekkes byggeprosjekt i Storgata 51 i Tønsberg. Årsaken var at de jobbet usikret på kanten av en anslagsvis 10 meter høy bygning.

– Vi ser på det som veldig uheldig at det er gjort brudd på sikkerhetsbestemmelsene, sier Sigmund Granli, daglig leder for Uni Stål i Stokke.

Avslutning av samarbeidet ble avgjort etter et møte mellom Veidekke og ledelsen hos underentreprenøren Uni Stål.

– Grove avvik

Lars N. Hjertås, distriktsleder for Veidekke Entreprenør Telemark/Vestfold, mener hendelsen handler om grove personlige avvik fra Veidekkes sikkerhetsbestemmelser.

– Under møtet viste ikke ledelsen god nok forståelse for hva en sikkerhetskultur på en byggeplass innebærer. Vi har derfor besluttet å avslutte samarbeidet med selskapet om stålmontering i dette prosjektet, sier han.

Lars N. Hjertås

Lars N. Hjertås er distriktsleder i Veidekke.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Arbeiderne som ble bortvist fra byggeplassen jobber til vanlig ikke med montering på byggeplassene, men skal likevel ha vært grundig gjennom sikkerhetsrutinene, ifølge Granli.

– Det er folk som normalt ikke skal være der. De gjør normalt ikke så mye montasjevirksomhet. Det er ikke alltid vi har de rette folka på grunn av sykdom og andre ting, sier han.

Tidspress mulig årsak

Etter at Uni Stål fikk beskjeden om de usikrede arbeiderne, er samtlige montører kalt inn for gjennomgåelse av sikkerhetsrutinene.

– Vi må ta tak i dette. Det er veldig vanskelig å si hvordan dette kunne skje. Det kan være at vi ikke hver dag presiserer betydningen av bruk av sikkerhetsutstyr. Samtidig lever vi i et samfunn der ting skal skje på kortere og kortere tid, sier Granli.

Økonomiske konsekvenser

Ifølge Hjertås kan avslutningen av samarbeidet få alvorlige fremdriftsmessige og økonomiske konsekvenser for Veidekke.

– Slike hensyn har vi satt til side for å ivareta nødvendig sikkerhet på byggeplassen. Vi er avhengige av at våre leverandører deler våre verdier og holdninger for at vi skal nå våre mål for sikkerhetsarbeidet, som er 0 alvorlige hendelser og skader, sier han.

Han kan ikke si om avgjørelsen vil ha konsekvenser for videre samarbeid med Uni Stål.

– Et framtidig samarbeid vil avhenge av at de har opparbeidet seg gode sikkerhetsrutiner. For øyblikket samarbeider vi ikke om andre prosjekter, sier han.