NRK Meny
Normal

Tror på fengsel til Vestfold

Det jobbes politisk for at Grelland i Holmestrand og Borgeskogen i Stokke tas inn som mulige fengselstomter i en Konseptvalgutredning i Kriminalomsorgen. Utredningen skal være ferdig allerede i løpet av våren.

Fylkesordfører Per-Eivind Johansen.

VÅREN: Nå skal politikerne drøfte hva de skal gjøre videre for å få fengselet i havn. – Så vidt jeg har forstått skal planen ferdigstilles i løpet av våren, sier Johansen.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Får man et fengsel på en av disse tomtene, kan det bety opptil 700 nye arbeidsplasser i Vestfold. Fylkesordfører Per-Eivind Johansen er optimistisk.

– Vi har tro på at det er ganske sannsynlig å få et fengsel hit. Det har vi fått såpass sterke signaler på. Vi synes det er rart om Vestfold, som har så mange gamle fengsler, blir sittende nesten uten fengselsplasser i framtiden.

Mandag kveld møtte fylkesordføreren ordførerne i Stokke, Sande, Holmestrand. Der ble de enige om Vestfolds to alternative tomter.

– Vi har spilt inn ulike tomtealternativer overfor Kriminalomsorgen. Disse står fortsatt ved lag, og på møtet kom vi frem til at vi i hvert fall har to alternativer til utvidelse av Berg fengsel. Det er Grelland i Holmestrand og Borgeskogen i Stokke, sier Johansen.

Mellom 100 og 500 plasser

Det er uklart hvor mange plasser et eventuelt nytt fengsel skal ha, men det blir et sted mellom 100 og 500.

– Det kan bety opptil 700 arbeidsplasser. Det viktige her er at vi bruker mye mindre ressurser på fangetransportering, sier han.

Han får støtte fra Stokke-ordfører Erlend Larsen.

– Begge tomtene vi kan tilby ligger veldig sentralt til, rett ved en firefelts motorvei. Det er kort vei til Skien og Buskerud. Så vi må bare fortsette å jobbe mot departementet for å få dem til å bygge her.

Alf Johan Svele og Erlend Larsen snakker sammen.

ØNSKER NYTT FENGSEL: Holmestrand-ordfører Alf Johan Svele og Stokke-ordfører Erlend Larsen håper på et nytt fengsel til fylket.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Smir mens jernet er varmt

Også ordfører Alf Johan Svele er mer optimistisk enn han har vært på lenge.

– Nå er det viktig at vi smir mens jernet er varmt. Om de ikke går for Berg fengsel, skal vi i hvert fall ha alternativene klare, sier han, som er villig til å begrave konkurransen med Stokke inntil videre.

– Det viktige her er at vi får spilt inn alternativene konstruktivt, slik at vi ikke ødelegger det ved å skape en kamp mellom oss to. Nå står vi samlet om å få det til Vestfold.

Ikke aktuelle

Også ordføreren i Sande, Karl Einar Haslestad, støtter Vestfold i kampen om å få fengsel. Det på tross av at kommunen er ute av kampen.

– Vi har brukt den tomten vi hadde til rådighet til etableringen av Asko. På kort sikt er vi derfor ikke aktuelle. Da synes vi det er bedre å støtte alternativet i Vestfold.

Det har ikke lyktes NRK å få noen kommentar fra Kriminalomsorgen, men fredag skal de ha et møte for å starte prosessen.