Tror på en heftig vår for allergikere

Norges astma- og allergiforbund anbefaler allergikere å ta en omvei til skolen eller jobb for å unngå veier med mye støv.

En feiebil som feier bort strøsanden.

Støv og grus kan være plagsomt for mennesker som fra før av sliter med allergi, astma eller kols.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Plussgrader fjerner den glatte isen på veier og fortau, men der strøsanden ligger igjen, kan det fortsatt være glatt for både gående, syklende og kjørende. I tillegg fører det til mye støv.

Det støvet kan være plagsomt for alle, men spesielt allergikere, og folk med astma eller kols, sier Ellen Sørby, regionsekretær i Norges astma- og allergiforbund (NAAF) Vestfold.

Jeg er redd denne våren kommer til å bli veldig vanskelig for allergikere. Både fordi vi kommer til å få mye pollen, og fordi det blir det veldig mye støv når snøen smelter. Får vi vind og biler som kjører i det, blir det mye støv og det er veldig plagsomt på toppen av pollenallergi.

Ellen Sørby i blå jakke.

Ellen Sørby er regionssekretær i Norges astma- og allergiforbund (NAAF) Vestfold

Foto: Henrik Bøe / NRK

Start medisinering tidlig

Sørby sier at det er flere faktorer som spiller inn, men at når man først har problemer med luftveiene fra før av, skal det lite til for at det blir mye verre.

– Det kommer til å bli ganske heftig for dem med pollenallergi, astma eller kols. Når en har tette luftveier fra før av, og får masse støv og dieseleksos på toppen, blir det ekstra ille.

I tillegg til å begynne medisineringen mot pollenallergi tidsnok, bør du også finne måter å unngå å puste inn dette støvet, råder Sørby.

Når man går langs veien og det kommer en stor lastebil kjørende forbi, går det an å holde skjerfet foran munnen og forebygge litt på den måten. Eller gå en omvei, hvor det ikke er så mye trafikk som virvler opp støv.

En som sparker i grusen på bakken.

Støv og grus som virvler opp kan irritere luftveiene

Foto: Henrik Bøe / NRK

Er i full gang med feiing

Kommunene i Vestfold er i full gang med prosessen å feie veiene for grus. Trond Erik Næss som er leder ved kommunalteknisk avdeling i Horten, sier de prøver å skape så lite svevestøv som mulig når de feier veiene.

– Det vil nok støve en del nå, frem til vi får opp all grusen. Vi bruker mye vann, for å få med oss alt støvet, og da blir det veldig bra.
Næss håper at det ikke blir for vanskelig for allergikerne i denne perioden. Han tror Horten kommune blir ferdig med feiingen i tide til 17. mai og Tour of Norway.

Jan Olaf Ottesen og Øyvind Myhre.

Jan Olaf Ottesen, avdelingsleder for vei i Tønsberg kommune og driftssjef Øyvind Myhre i bydrift

Foto: Henrik Bøe / NRK


Jan Olaf Ottesen som er avdelingsleder for vei i Tønsberg kommune sier de har begynt tidlig i år med å fjerne grus.

Vi har strødd tre ganger som mye som tidligere år. Tønsberg sentrum ser ut som en grusbane.

Feiingen begynner i sentrumskjernen, så jobber kommunen seg utover i en sirkel. Ottesen sier at de begynner feiingen tidlig, fordi det kommer til å ta tid å få opp all grusen.