Eks-kriminell gleder barn på julaften

Minst 1 700 barn i Norge har en mamma eller pappa i fengsel på julaften, ifølge foreningen For fangers pårørende (FFP).

Trond Einar Frednes og Tobias Hofsøy foran et juletre.

JULEHJELP: Tidligere innsatt Trond Einar Frednes (t.v.) og tidligere fengselsbetjent Tobias Hofsøy vil sørge for at så mange barn som mulig får en gave julaften.

Foto: Anette D. Stensholt / NRK

– Det sitter til enhver tid cirka 3 400 mennesker fengslet i Norge. Cirka halvparten av dem har barn. Vi vet ikke hvor mange barn hver innsatt har, men dette vil si at minst 1 700 barn har en forelder i fengsel, også på julaften, sier rådgiver i FFP, Kitty Byng.

For å gjøre julaften bedre for disse barna, har en tidligere hardbarket kriminell og en tidligere fengselsbetjent gått sammen.

– Går fryktelig ut over barna

Trond Einar Frednes fra Larvik er for mange kjent som «Badboy» gjennom boken han skrev sammen med forfatter Jørn Lier Horst. Han har sittet fengslet store deler av livet for både drap og torpedovirksomhet.

Nå har han snudd livet sitt og jobber med å få innsatte ut i jobb gjennom prosjektet Sammen for livet. På grunn av sin bakgrunn kjenner han imidlertid også flere familier som opplever julen som vanskelig.

– Julen hører en familie til. Når enten mor eller far sitter inne, er det ofte slik at det går fryktelig ut over barna. Terskelen for å gå til Frelsesarmeen eller Røde Kors for å be om hjelp, er høy, mener Frednes.

Nå ønsker han at familier der far eller mor soner en fengselsdom, skal få hjelp med julegavene.

– Vi vet om familiene der ute, og vi vet hvor det stikker. Derfor ber vi bedrifter over hele Vestfold om å levere oss gaver, sier han.

Barn på fengselsbesøk

Frednes var innsatt da han traff Tobias Hofsøy for første gang. Hofsøy var fengselsbetjent. Nå samarbeider de om prosjektet.

– Jeg har jobbet i fengsel i perioden før jul og en del julaftener, og i besøkstiden kommer det veldig mange barn. Det er ganske tøft når du ser at de kanskje ikke har all verdens. Det er utrolig mange, og det er fantastisk å kunne bidra til at noen av dem vil kunne få litt mer til jul, sier Hofsøy.

De har allerede fått inn en del julegaver, først og fremst fra personer som har opplevd å feire julaften uten mor eller far.

– De er voksne nå, men da de var barn opplevde de å ha en mor eller far i fengsel og satt på julaften uten en julegave, sier Hofsøy.

Vanligvis jobber de to med å skaffe innsatte en jobb, men nå handler det om familien.

– Julen er en høytid som handler om samhold, kjærlighet og giverglede, avslutter Frednes.