NRK Meny
Normal

Trodde datteren ble tatt av raset

Eva Schaulund Torkildsen var sjåfør i den første bilen som møtte raset i Hanekleivtunnelen 1. juledag i fjor. Hun trodde datteren var tatt av raset. Snarrådige bilister

Bilistenen fikk erkjentlighet av vegvesenet
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

 

 

 

 

Bilistene fikk påskjønnelse av Statens Vegvesen.
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

- Jeg tenkte ikke på at det kunne rase mer og at det var beste å komme seg raskest mulig ut. Vi ble sittende helt stille, forteller Eva Schaulund Torkildsen, som hadde vært i juleselskap sammen med ektemannen Bjørn. De var på vei hjem til Tønsberg.

- Tanken på datteren min var der hele tiden, jeg var sikker på at hun kjørte i bilen foran oss og at den var tatt av det enorme raset inne i Hanekleivtunnelen, sier hun.

Datteren hadde kjørt en annen vei

Etter hvert som det kom flere biler, oppdaget hun at datterens bil var bak. Og da alle bilene bak rygget og begynte å snu, torde også Eva Schaulund Torkildsen å snu bilen inne i tunnelen.

Hun forteller at hun og mannen hadde kjørt for seg selv og at da de forlot Drammens-området, hadde datteren valgt en annen vei og blitt kjørende bak foreldrene.

Ringte politiet og NRK Trafikk

I den tredje bilen som kjørte inn i Hanekleivtunnelen etter at raset hadde gått satt ekteparet Solveig og Arvid Nodland fra Andebu. Der var det også kona som var sjåfør.

Arvid Nodland fortalte at han omgående ringte 112 (politiets nødnummer) men kom ikke fram.

- Jeg trodde antennene i tunnelen var ødelagt, sier Nodland. Men, så ringte han NRK Trafikk på 800 99999 og heller ikke der var det svar, men der ringte det i hvert fall.

- Da forstod jeg at jeg hadde kontakt og ringte 112 nok en gang. Da kom jeg fram, forteller Nodland.

Den mystiske refleksmannen

 

 

 

 

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Etter hvert kom det flere biler. Da alle hadde kommet seg ut kjørte det flere biler inn i tunnelen. Da var den gule refleksvesen redningen. Nodland hadde kjøpt ny bil. Det fulgte det med en gul refleksvest. (Bilforhandleren var ute i god tid, refleksvest ble obligatorisk 1. mars.).

Jeg brukte vesten å vifte med for å stoppe flere fra å kjøre inn i tunnelen, forteller han. Nodland ble lenge omtalt som ”Den mystiske refleksmannen” i forbindelse med innsatsen, fordi ingen visste hvem denne mannen var. Det ble kjent senere.

Fikk påskjønnelse av vegvesenet

Nå har Statens Vegvesen sørget for at de to familiene har møtt hverandre og fått snakket sammen. Ved en enkel tilstelning fikk de to familiene også hvert sitt litografi som en påskjønnelse fra Statens Vegvesen.