Hopp til innhold

– Ikke stol blindt på treningsklokken

Forskere har funnet ut at det er store forskjeller på treningsklokker når det gjelder kaloritelling.

Pulsklokke

POPULÆRT: Det har blitt mer vanlig enn uvanlig å se folk med en treningsklokke på håndleddet.

Foto: Julie Refseth / NRK

– Aktivitetsmålere og pulsklokker kan estimere hvor mye kalorier man har forbrent ut ifra puls, kjønn, vekt og alder, men de kan ikke måle nøyaktig, sier forsker Rhys Thatcher ved Aberystwyth university i Wales.

Forskere ved universitet testet tre av de mest solgte aktivitetsmålerne i Wales for å finne ut hvor presise de er når det gjelder antall kalorier forbrent.

Testen ble utført på oppdrag for BBC, og det var de som først omtalte saken.

Rhys Thatcher

FORSKER: Rhys Thatcher ved Aberystwyth university har testet ulike aktivitetsmålere.

Foto: Anthony Pugh Photography

Deltakerne måtte først gjennomføre en test av maksimalt oksygenopptak ved å ha på seg en oksygenmaske mens de gikk og løpte på en tredemølle i ti minutter. Deretter tok de den samme testen med aktivitetsmålerne.

Bestselgeren Fitbit Charge 2 målte at personene som utførte testen hadde forbrent 50 prosent mer ved gåing enn det som var tilfellet. Ved løping målte klokken 4 prosent under det faktiske energiforbruket.

– Man bør derfor ikke stole blindt på antall kalorier man har forbrent.

Thatcher mener det beste er å fokusere på hva man spiser etter trening, ikke nødvendigvis hvor mange kalorier man har forbrent.

– Kan være nyttige

Seks menn og åtte kvinner deltok i testen, hvor de hadde på seg bestselgeren Fitbit Charge 2, og to billigere aktivitetsmålere som heter Letscom HR og Letsfit.

De to billigste klokkene målte begge et lavere energiforbruk ved løping enn det som ble målt på oksygentesten.

Letscom HR målte 33 prosent under det som faktisk ble forbrent, og merket Letsfit oppga at personen hadde forbrent 44 prosent mindre.

Selv om man ikke kan stole fullt og helt på antall kalorier man har forbrent, mener Thatcher at aktivitetsmålere og pulsklokker kan være nyttige.

– For dem som ønsker å bli mer aktiv, kan de være veldig bra med tanke på motivasjon siden man kan se progresjon fra gang til gang.

Gir motivasjon

Senterleder Tina Gravbrøt (40) ved Stamina Tønsberg bruker en Polar 430 pulsklokke til daglig for å måle antall skritt hun har gått i løpet av én dag. Dette har hun gjort i to år.

– Det er en fin aktivitetsklokke å ha i hverdagen. Jeg merker at jeg blir ekstra motivert til å være i bevegelse når jeg har den på.

Tina Gravbrøt

GIR MOTIVASJON: Tina Gravbrøt ved Stamina Tønsberg har opplevd at hennes Fitbit ga en feil indikasjon på hva hun hadde forbrent i løpet av én dag.

Foto: Julie Refseth / NRK

Før Gravbrøt kjøpte seg en pulsklokke av merket Polar, hadde hun en Fitbit.

– Fitbiten var jo veldig snill. Den viste at jeg hadde forbrent mye mer enn det jeg faktisk hadde gjort. Den telte også for mange skritt.

Både fordeler og ulemper

Felix Breitschädel jobber med idrettsteknologi i Olympiatoppen. Han sier at aktivitetsmålere og pulsklokker har både svakheter og fordeler.

– Utfordringen med å beregne et nøyaktig energiforbruk, er at man må helst vite om kjønn, vekt, maxpuls, aktivitetsnivå og aktiviteten selv.

– Det var ei dame som satt i sofaen og strikket en genser. Aktivitetsklokken registrerte et bevegelsesmønster som tilsvarte gåing. Den registrerte dermed at hun hadde gått ti tusen skritt, til tross for at hun hadde sittet stille.

Felix Breitschadel

IKKE ALLTID TIL Å STOLE PÅ: – Antall kalorier man har forbrent kan være misvisende, sier Felix Breitschädel i Olympiatoppen.

Foto: Olympiatoppen

Breitschädel mener det aller beste er å bruke et pulsbelte.

Er det noen av treningsklokkene som måler energiforbruket bedre enn andre?

– De dyreste klokkene er utviklet med mer avansert teknologi, og energiforbruket vil dermed kunne være mer til å stole på, men det er kun en test som måler oksygenopptak som vil gi et nøyaktig resultat.