Trekker tilbake EU-godkjenningen for 170 kjøretøy

En ansatt ved et verksted i Sandefjord har godkjent et stort antall kjøretøy uten at det er sikkert at kjøretøyene har vært inne til kontroll, opplyser Statens vegvesen.

170 bileiere får i disse dager brev av Statens vegvesen. Der får de beskjed om at bilen deres er feilaktig EU-godkjent, og dermed må godkjennes på nytt.

– Vi har i samarbeid med virksomhetens ledelse avdekket at det har vært en utro tjener i virksomheten. Vedkommende har godkjent flere kjøretøy uten at bilene faktisk har vært til stede i virksomheten, sier Einar Eskilt til NRK. Han er seksjonsleder i tilsynsseksjonen ved Statens vegvesen Region sør.

– Virksomheten kan verken redegjøre for bilene gjennom arbeidsordre eller fakturagrunnlag, slik at disse er kontrollert i vårt system på andre måter. Sannsynligvis via telefon, fortsetter han.

– I hvor lang tid har dette pågått?

– Perioden vi har kontrollert er fra 1. januar til 1. september.

Ute på veiene

Eskilt ser alvorlig på saken.

– Det er en mann som har kontrollert og godkjent i vårt system. Kontrollorganer som er godkjent av oss, bruker vårt system for å legge inn EU-kontroller. Det er dem som gir anbefaling og så er det vegvesenet som godkjenner. Da har vi mottatt feilaktig grunnlag for å godkjenne de bilene, forklarer han.

– Nå går det 170 biler som er godkjent fiktivt ute på norske veier uten at vi kan være sikre på at de er trafikksikre eller miljømessig riktig i stand, legger han til.

De aktuelle kjøretøyene må kontrolleres innen 28. oktober for å få en eventuell gyldig EU-godkjenning.

– Eier må i utgangspunktet bekoste dette selv. Så er det et forhold mellom virksomheten og bileier hvordan de ordner det med betaling senere, sier Eskilt.

Ble kontaktet

Han opplyser at det var verkstedets leder som selv kontaktet vegvesenet og meldte fra. Eskilt kjenner ikke godt til hva den ansatte selv har sagt om saken.

– Vi har pratet mest med virksomhetens ledelse. Det vi vet er at det er godkjent kjøretøy utenfor systemene og utenfor virksomhetens kjennskap.

Vegvesenet vurderer å anmelde kontrolløren. De vurderer også en eventuell reaksjon mot verkstedet.