NRK Meny
Normal

Har fått ny jobb

Børre Jacobsen (H) trekker seg som ordfører og ber om fritak fra alle politiske verv.

Børre Jacobsen, ordfører Horten

Børre Jacobsen har opplevd det å være ordfører i Horten som en belastning.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

Siste nytt: Ordføreren selv ønsker ikke å bekrefte hva den nye jobben er onsdag formiddag. Men NRK erfarer at han blir ny sjef for Redningsselskapets nye maritime ressurssenter på Langgrunn.

Etter 16 år som folkevalgt og tre år som ordfører i Horten trekker altså Børre Jacobsen seg fra lokalpolitikken.

– Jeg har fått tilbud om en ny jobb. Det er en kjempespennende mulighet og etter en totalvurdering sammen med familien, har jeg bestemt meg for å trekke meg som ordfører.

Det sa Jacobsen til NRK.no før det ble kjent hva hans nye jobb er.

Tar en pause

Jacobsen kommer til å søke fritak fra sine politiske verv. Samtidig trer han til side som Horten og Borre Høyres ordførerkandidat foran kommunevalget 2015.

– Etter 16 år som folkevalgt og i lederskapet av Horten og Borre Høyre, ber jeg nå om en pause fra lokalpolitikken. Jeg stiller likevel ikke som ordførerkandidat i neste periode og vil søke kommunestyret om fritak fra våren 2015, sier Jacobsen.

– En belastning å være ordfører

Når ordføreren nå søker fritak, er det først og fremst for å ta fatt på nye og utfordrende oppgaver, men han legger heller ikke skjul på at ordførervervet til tider har vært utfordrende både personlig og for familien.

– Også politikere lar seg påvirke av det vi opplever i hverdagen og innimellom har det vært en belastning, sier Jacobsen.

Børre Jacobsen og Venstres Torild Brække, som tidligere var medlem i Høyre, har hatt flere offentlige krangler i lokalavisa Gjengangeren de siste månedene.

Dette og flere andre saker har bidratt til beslutningen.

– Det er ikke med lett hjerte at jeg har tatt dette valget. Høyre har gitt meg utrolige muligheter og Hortens innbyggere viste en varmende tillit da vi i september 2011 gjorde tidenes beste valg for Høyre i Horten. Men det har til tider blåst kraftig, og når jeg nå fikk tilbud om en ny jobb er det en mulighet jeg ønsker å ta, sier Jacobsen.

Positiv utvikling

Ordføreren mener likevel at samhandlingen i kommunestyret har blitt stadig bedre. Selv om mye er ugjort er kommunen inne i en veldig positiv utvikling, sier han.

– En stadig mer konstruktiv opposisjon har gjort at vi nå samhandler bedre i kommunestyret enn vi har gjort på 30 år. Dette er ikke min påstand, den kommer fra et kommunestyremedlem som har vært med hele den tiden.

Ordfører Jacobsen er ikke engstelig for Horten og Borre Høyres fremtid.

– Høyre har mange flotte folke- og tillitsvalgte. Vi har rekruttert godt og kommer til å få en topp motivert og stor kommunestyregruppe, også i perioden 2015–2019. Vissheten om at vi har et solid lag gjør at jeg er trygg på at jeg har gjort et riktig valg, og at Høyre fortsatt vil ha en styrende rolle, sier han.

Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet er enige om Jacobsens etterfølger.

I et forslag partiene vil fremme i forbindelse med kommunestyremøte i februar 2015, vil Finn-Øyvind Langfjell bli stemt fram som ny ordfører. Endringen foreslås å ha virkning fra 1. april 2015, skriver Gjengangeren.

Langfjell er i dag gruppeleder for Høyre.