NRK Meny
Normal

Høyre-politiker trekker seg fra verv etter polakkstemmer

Ifølge en valgmedarbeider ble kommunestyrerepresentanten for Larvik Høyre, Rolf Kristian Gjerstad, med to polske menn inn i stemmeavlukket med ferdigutfylte stemmesedler. Gjerstad bestrider saken, men trekker seg fra verv.

Forhåndsstemming i Trondheim

Illustrasjonsbilde.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Valglogo

Episoden, som valgmedarbeidere har skrevet om i en skriftlig rapport til valgstyret, skjedde da Gjerstad skulle forhåndsstemme på biblioteket i Larvik, mandag, ca. klokken 09.30.

I rapporten står det blant annet følgende:

«Rolf Kristian Gjerstad som står som nr. 10 på Høyres liste, kommer inn på biblioteket sammen med to polske menn som skal stemme. Han går rett inn i stemmeavlukket, og gir to stk. stemmesedler til hver av de to polakkene. Stemmesedlene er fra Høyre og de er ferdig krysset. Gjerstad gir dem også Høyres stemmeseddel for Fylkestingsvalget. Våre valgmedarbeidere forteller Gjerstad og de to mennene at sånn kan det ikke foregå. De ber Gjerstad gå å sette seg, og forklarer for polakkene hvordan det skal foregå.»

Jeg setter partiet mye høyere enn meg selv.

Rolf Kristian Gjerstad

Valgmedarbeiderne skriver at de så tar vare på de stemmesedlene som Gjerstad først ga til polakkene.

«Gjerstad vil gjerne være med inn i avlukket. Når vi sier til Gjerstad at han ikke kan være med inn i stemmeavlukket, blir han veldig irritert».

I rapporten skriver medarbeiderne at det var fire vitner.

– Ville bare hjelpe

Rolf Kristian Gjerstad, som står på 10. plass på Høyres liste, sier til NRK at han aldri var med to mennene inn i stemmeavlukket.

– Jeg ble spurt av disse to mennene om hvor valglokalet ligger. Vi kjørte så i hver vår bil og når vi kommer til biblioteket, ser jeg at de har valgkortet og en kommunevalgliste. Jeg informerer de om at det også går an å stemme på Fylkestinget og henter to fylkestingslister og gir til dem på utsiden av stemmeavlukket, forteller Gjerstad.

Disse to er ansatte hos deg og skal også ha kumulert deg, hva er din kommentar til det?

– Jeg hadde ikke påvirket disse til å stemme på Høyre. Han ene er i tillegg medlem i Høyre, så at de stemmer på Høyre, er ikke unaturlig, sier Gjerstad.

Trekker seg

Også tidligere har Gjerstad skapt problemer for Høyre med sine polske ansatte. I forbindelse med et opprivende nominasjonsmøte før valget i 2011 kom han til nominasjonsmøte med åtte polske arbeidere fra egen bedrift.

De var kort tid i forveien innmeldt i partiet og var med på å kaste den sittende ordføreren fra toppen av valglista. Det førte til en meget betent situasjon i Larvik Høyre og flere trakk seg fra partiet etter det møtet.

Nå er det altså Gjerstad som trekker seg fra Høyre og igjen er Høyre i Larvik i en intern strid rett før valget.

– Det er umulig for meg å utføre disse vervene med en sånn sak hengende over seg, men jeg trekker meg også i respekt for partiet, som jeg setter mye høyere enn meg selv.

Lei sak

Bjarne Steen, ordførerkandidat for Høyre, sier de er informert om saken.

– Jeg er opptatt av at valg gjennomføres på en ryddig og ordentlig måte. Vedkommende som er omtalt i rapporten er veldig lei seg for det som har skjedd, og har informert meg om at han umiddelbart vil søke fritak fra alle politiske verv.

Han ønsker ikke at saken skal bli en belastning for Larvik Høyre, skriver Steen i en e-post til NRK.