NRK Meny
Normal

Tredoblet drivstoffbeløp på ferie

Fyller du drivstoff i Danmark må du følge nøye med på kontoen din.

Bensinpumpe

Det er et depositum som legges til når du fyller bensin på bilen i Danmark. Mange nordmenn er ikke klar over dette, og føler seg svindlet i nabolandet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Nordmannen, som ikke vil stå frem, opplevde å bli trukket mer enn tredoblet det han fylte diesel for. Da skrev han denne advarselen på Facebook.

«Advarsel til alle som ferierer med bil i Danmark! Del videre

Vi har akkurat fylt diesel ved en ubetjent bensinstasjon ved Randers i Danmark. Ved en tilfeldighet sjekket jeg kontoutskriften like etter fylling. Fant da ut at det var trukket mer enn tredobbelt beløp for fyllingen vi nettopp hadde gjort. Tok kontakt med DnB i Norge. De fortalte at det er mange som lures på dette på bensinstasjoner i Danmark i disse dager. Vi tok heldigvis vare på kvitteringen og vil nok få pengene våre igjen. Men uten kvittering hadde pengene vært tapt. Del denne videre da det er mange dette gjelder i disse feriedagene

Statusen er mye delt og kommentert på av mange på Facebook de siste dagene.

Les også:

Fått igjen pengene

Han har nå fått igjen pengene. Det viste seg å være et depositum fra selskapet. Han er sint fordi han aldri fikk muligheten til å samtykke til dette depositumet.

Han ringte DNB og forklarte situasjonen. Svaret han fikk var at det er mange som henvender seg til oss om dette problemet.

Mye svindel

Det som mest sannsynlig er problemstillingen, sier kommunikasjonsrådgiver i DNB Vidar Korsberg Dalsbø, er at det er blitt trukket et depositum på hans transaksjon.

– Både når man fyller bensin og skal booke hotell kan det bli lagt til et depositum, frem til selskapet ser transaksjonen og at alt går i orden. Det gjør at kortet kan bli tappet for penger midlertidig, sier Korsberg Dalsbø.

Normalt når alt går i orden så blir den ordinære summen trukket fra kortet. Men i en periode vil det merkes som at du har blir fakturert dobbelt eller trippelt.

Grunnen til at selskapene har en slik depositumsordning er fordi de har slitt med svindel. Spesielt på ubemannede bensinstasjoner.

Depositumene kan være på opptil 1000 kroner, men det varier fra selskap til selskap.

Mange henvendelser

Selvbetjent bensinstasjon

Selvbetjent bensinstasjon.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Spesielt på sommeren får DNB en del henvendelser fra frustrerte kunder fordi det står at de er blitt trukket mer på kortet enn ventet.

– Mange har i dag en app på smarttelefonen og har lagt inn SMS-varsling på når kortet blir brukt. Da ser de med en gang der om det er noe som er feil, sier kommunikasjonssjefen.

– Bruk Kredittkort

DNB anbefaler derfor kundene til å bruke kredittkort når man tar fyller bensin og booker hotell der man må legge igjen depositum.

– Da er det ikke dine egne penger som blir lagt igjen, da er det banken sin. Du må ikke gjøre opp kredittregninga før du kommer hjem fra ferie. Og da kan du se om de beløpene som du blir kreditert for stemmer, avslutter Korsberg Dalsbø.

Les også: