Hopp til innhold

Tradisjonsbåter fra alle kanter

Forbundet Kystens landsstevne er i gang i og hundrevis av båter seilte klokken to sammen inn til fire dager med feiring av båt og kysttradisjoner.

Ingen partybåt

INGEN PARTY-BÅT: Det er ikke glinsende hvit plastikk og store motorer som møter deg i Sandefjord denne helgen.

Foto: Kristian Dugstad / NRK

Stevnet holdes på forskjellige plasser i landet hvert år, og i år er det Gokstad kystlag som har fått æren. Dette er det 34. året på rad med kystens landsstevner, og leder i forbundet Kysten, Asgeir Svendsen forteller stolt om alt som skal skje i helgen.

– Vi kaller det for et stevne, men vi kunne like gjerne ha kalt det en festival. Her samles over 150 gamle trebåter og det skal vises frem alle slags gamle kysthåndverk.

LES: Faxsen&Ruth sammen igjen

Fisking, strikking og seilsøm er blant kulturarven som skal få skinne i på stevnet, og det er bare det som skjer på land. Hovedattraksjonen er selvsagt båtene. Det viktigste er like vel at det ikke skal bli museum. Det skal brukes.

– Forbundet Kysten ble stiftet i 1979 for å ikke bare ta vare på gamle båter, men for å bruke dem. Det er ikke meningen å restaurere ting for å stille de ut, men heller å sette de i stand så vi kan bruke de opp, og så setter vi de i stand igjen.

Seilskute

SEIL: Du finner både seil, ro, damp og nyere båter i Sandefjord denne helgen

Foto: Kristian Dugstad / NRK

Det er ikke de nye skinnende plastbåtene som ligger på de fineste plassene ved brygga denne helgen. Det er kystlaget som velger hvilke båter som får hvilke plasser. De plasserer båter etter hvor godt de passer inn med miljø og stemning forteller Morten Hellemann, i styret for Gokstad Kystlag.

robåter

ROBÅT: De barskeste tar årene fatt og reiser på stevne for egen maskin.

LES:Ror fra Oslo til Sandefjord

– Medlemmene våre er jo klar over det, men hvis du selger den gamle trebåten din og kjøper en hypermoderne cabincruiser så får du nok ikke like fin bryggeplass. Det er ikke sånn at vi ikke har plastbåter her, men det er nå de tradisjonelle trebåtene som er i fokus.

Programmet på stevnet består av foredrag, seminarer konserter og utstillinger. I tillegg til at alle de tradisjonsrike båtene får vise seg frem. Blant dem er blant annet Norges minste dampskip, Kongesjaluppen Stjernen og søsterskipene MK Faxen og MK Ruth.

Stjernen

NORGES MINSTE: Kongesjaluppen Stjernen av 1899 kom på stevnet allerede i går.

Foto: MARINEMUSEET