Hopp til innhold

En taxi utenom det vanlige

Du har kanskje sett dem i asiatiske land, men i Tønsberg har de foreløpig glimret med sitt fravær. Nå er imidlertid byens første sykkeltaxi lansert.

SE VIDEO: Sykkeldrosjer er svært utbredt i asiatiske land, og her blir de gjerne kalt 'rikshaw'er' eller 'tuc-tuc'er'. Nå er Tønsbergs første sykkeltaxi lansert.

– Tanken bak sykkeltaxien er å få det grønne skiftet i Tønsberg til å gå litt fortere. Få mer transport over på sykkel og spre litt glede i byen, sier Torbjørn Bjønnes til NRK.

Han er miljøambassadør i Nøtterøy-firmaet «Better societies».

- Vi jobber med sosialt entreprenørskap og har som mål å bidra til sosial utvikling i Tønsberg – spesielt med fokus på miljøet. Vi håper sykkeltaxien blir et innslag i bybildet folk omfavner.

Bjønness mener at det er mange argumenter for at folk bør ta sykkeltaxi på vei hjem i stedet for en tradisjonell drosje.

– Gjør man det, støtter man om et godt, miljøvennlig tiltak. Ved å ta sykkeltaxi kommer man seg også ut i frisk luft og i kontakt med folk. Man får muligheten til å slå av en prat og kan stoppe litt der man vil, sier han.

– Vinter ingen hindring

Torbjørn Bjønnes

NYTT: Torbjørn Bjønness er mannen bak Tønsbergs første sykkeltaxi. De blir i mange land kalt 'rikshaw'er' og 'tuc-tuc'er'.

Foto: Philip Hofgaard/NRK

Bjønnes vektlegger at sykkeltaxien også kan kjøre kunden helt til døra.

– Det er også en fordel at den kommer til på steder andre taxier ikke gjør.

– Men når det er femten minusgrader, det snør og man skal hjem fra julebord er det kanskje ikke så fristende å ta denne taxien?

– Det kan det faktisk være. Vi skal se litt på hva vi kan tilby i den forbindelse, kanskje vi kan gi kundene en varm vaffel, en gløgg i hånda eller et ullteppe, smiler Bjønness.

Han sier at de ikke har drosjeløyve til taxien fordi kun motoriserte kjøretøy er omfattet av taxiløyve-forskriften.

Sykkeltaxien starter opp i morgen.

– Hvis du ser etter den i Tønsberg mellom klokka 13 og 15 kan du få deg en gratistur sier.

Vil bidra til et bedre miljø

Det er ungjenta Anna Fjeld som skal være sjåfør for den uvanlige taxien.

– Dette blir kjempespennende. Jeg har lyst til å hjelpe Torbjørn med å bidra til et bedre miljø i Tønsberg ved at folk ikke bare bruker vanlige taxier. Det er viktig for meg, sier hun.

– Hvordan blir det å få denne doningen opp bratte bakker, hvis du har to store tunge mennesker bakpå?

– Det kommer til å bli litt tungt, men jeg satser på at det skal gå veldig bra. Jeg kommer ikke til å velge den veien med de tyngste bakkene, sier Fjeld.

Tønsbergs første sykkeltaxi over gangbrua

FLEKSIBELT: En av fordelene med sykkeltaxien er at den kommer til mange steder en vanlig taxi ikke kommer til. Her er taxien i fint driv over gangbrua i Tønsberg, med Anna Fjeld bak rattet.

Foto: Philip Hofgaard/NRK

Et supplement

Ifølge Bjønness kommer ikke en tur på sykkeltaxien til å koste mer enn en vanlig taxitur.

– For oss er det ikke noe mål å konkurrere med den vanlige taxinæringen, vi ønsker å være et supplement. Vi har som mål at kundene skal få en opplevelse som er litt annerledes enn den vanlige taxiopplevelsen og overgår den.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark