Tønsberg-stue kom gjennom Krogvolds nåløye

Familien Roberg-Askjem på Rom i Slagendalen har en stue utenom det vanlige. Nå er de og stua foreviget av selveste Morten Krogvold.

Krogvold på Rom

I GODT SELSKAP: Familien Roberg-Askjem, fra venstre Ellen, Thomas, Waldemar, Agnes (kusine og nabo), Regine (kusine og nabo) og Anton slik de og stua er fanget av Morten Krogvold i forbindelse med IKEAs prosjekt «La livet ditt innrede stua».

Foto: Thor Olav Moen (bilde av bildet til Morten Krogvold, gjengitt med tillatelse av kunstneren)

Før helgen åpnet utstillingen «La livet ditt innrede stua» med 15 utvalgte norske stuer, fotografert av foto-nestoren Morten Krogvold. Bildene havner på store plakater i varehusene, og i den ferske IKEA-katalogen.

Morten Korgvold tar bilde av Tønsberg-familie

KOMMUNIKASJON: Morten Krogvold mener god kommunikasjon er grunnlaget for gode bilder. Han fikk en svært god relasjon til familien Roberg-Askjem, som han gjør med de fleste som krysser hans vei. Fra venstre: Thomas og Ellen, Waldemar, Anton, Regine, Morten og Agnes.

Foto: Thor Olav Moen / NRK

Ellen og Thomas og sønnene Waldermar (10) og Anton (15) var sammen med tante Lisbeth Rom og kusinene Agnes (10) og Regine (8) på åpningen.

– Det var moro når du var hos oss, du er jo så entusiastisk! Jeg klikket på «send bildene», fordi jeg har vært nysgjerrig på hvorfor du tar så bra bilder. Jeg har tenkt at det må være noe med den samtalen og kontakten med folk, sier Ellen Askjem-Roberg til Krogvold.

– Det var akkurat det som skjedde. Du hadde de samtalene. Det er litt som å være lærer, som jeg er. Du ga korte, tydelige beskjeder til oss. Det var ikke noe utenomsnakk, der fikk du akkurat det du ville, fortsetter hun.

– Og så hadde vi det hyggelig sammen, legger Morten til.

Montessori-lærer Ellen har stor interesse for interiør, kunst og kunsthistorie. En interesse hun deler med Krogvold.

– Jeg er opptatt av historiefortelling, det gjelder alle bildene. Som jeg pleier å si: Its a communication-business, sier Morten Krogvold.

– Varulven måtte med!

Da han tok bildet av Tønsberg-familien, var det spesielt ett bilde på stueveggen som var viktig for ham.

– I bildet av denne familien ble varulven et avgjørende poeng for meg å få med, sier Krogvold. Boka «Varulven» av Aksel Sandemose ligger i bokhylla, sier Krogvold, som også viser til bildet av sigøynerpiken malt av Charles Rocca.

– Øynene hennes, som er liksom ulveaktige, en kvinnelig varulv, gir bildet karakter, humrer han.

– Harmonien er viktig. Jeg prøver å få det med, sier Krogvold, mens han gestikulerer og involverer store og små i familien som betrakter bildet på utstillingen.

Det skal, i tillegg til å være i møbelkatalogen og på utstillingen på SALT ved Havnelageret i Oslo, henges opp på gårdshuset fra århundreskiftet på familietunet Rom.

Krogvold får hedersplassen

Morten Krogvold tar bilde av Tønsberg-familie

GURU: Thomas og Ellen Roberg-Askjem fikk en god tone med Morten Krogvold.

Foto: Thor Olav Moen / NRK

Familien har selvsagt fått sitt eget eksemplar, signert av mesteren. Det får nå hedersplassen i stua, som sammen med det ekstraordinære tapetet og den kreative møbleringen skaper stemning og særpreg i stua.

Nettopp dette fanget Krogvolds oppmerksomhet, og gjorde at stua ble plukket ut som en av 15 blant 1 500 håpefulle stueeiere som meldte sin interesse for å delta i prosjektet.

– En fantastisk opplevelse for både oss voksne og barna, sier Ellen og Thomas mens barna begynner å bli utålmodige.

Innom IKEA på vei hjem ...

Og hvor gikk ferden etter vernisage og et nytt muntert møte med mesteren?

– Kanskje vi skal dra på IKEA, sier pappa Thomas spøkefullt til barna.

– JA! svarer de.

Familien handler pølser.

NATURLIG STOPP: Barna ville innom IKEA på veien hjem. Anton (15), mor Ellen og Waldemar (10) stoppet for pølser på veien.

Foto: Thomas Roberg-Askjem / Privat

Og, det ble femkronerspølser til barna og et nytt bord til familien fra varehuset på Billingstad, før ferden gikk tilbake til Slagendalen og mer innredning av heimen.